Senkinek se tünt fel a Konföderációs-Kupa kimaradása

A koronavírussal felborult minden az elmúlt másfél évben. Egyfelől a saját magánéletünket is számos egészen kemény korlátozás tarkította, ami miatt nem a megszokott életmedrükben haladtunk tovább, másfelől pedig a klubfutballban is csúszások voltak: 2020-ban nyári klubfoci, majd egy nagyon zsúfolt szezon, a végén pedig az egy évet csúszó futball EB.

DFB Confed Cup 2017 Kader


Jövőre pedig már jön a VB. Megint csak felborult menetrenddel, hiszen Katarban nem nyáron, hanem télen – épp egy év múlva – fognak összecsapni azon csapatok, amelyek nem bojkottálják a tornát. Tehát valószínűleg mindenki, aki kijut a tornára. De majd biztosan nagyon szép képkereteket lehet kitenni a Facebookra, hogy mennyire kiállnak az emberi jogok mellett. Az biztos nagyon sokat fog számítani… ….

Na de a poszt lényege. Sodródunk a mindennapjainkban, a futballban is, és közben fel sem tűnt, hogy egy évvel a világbajnokságot megelőzően nem rendezték meg azt a válogatott tornát, amelyet kifejezetten egy évvel a világbajnokságot megelőzően szoktak megrendezni: a Konföderációs-Kupát.


Amelyet a FIFA szervez a hat konföderáció aktuális győztesei, a világbajnok, valamint a következő világbajnokság rendezőjének részvételével. A torna presztízse erősen vetekedett a klub-világbajnokságéval, talán meg is haladta azt. Tehát lényegében senkit sem érdekel, legfeljebb a résztvevőket és a rendezőket. Németország 2017-ben kimondottan B-csapattal utazott el a tornára, és nyerte azt meg. Jó, Joshua Kimmich meg Timo Werner meg Marc-André ter-Stegen szereplésével, és a tapasztaltabb német játékosok egy évvel később világbajnoki LEszereplésével.

Arról már korábban döntés született, hogy idén már nem rendezik meg. Senki sem tiltkozott ellene. Aztán ténylegesen sem rendezték meg. Senkinek fel tünt. Senkinek se hiányzott. Így múlik ki egy totálisan felesleges, legfeljebb a TV-s szerződések lufijától életképes torna. Semmi értelme nem volt, és semmi hiányt nem hagy.

A tornát 10 alkalommal rendezték meg, négyszer a brazilok, kétszer a franciák, illetve egy-egy alkalommal az argentinok, dánok, mexikóiak és a németek nyerték meg. Tíz éven keresztül kétévente rendezték meg.


Viszont lesz majd helyette 24 csapatos klub-világbajnokság, meg kétévenkénti 48 csapatos világbajnokság!