10 játékos, aki sose kapott pirosat

Philipp Lahm nemcsak remek teljesítményével, diplomatikus kapitányi stílusával, de sportszerűségével is a sportág nagyjai közé emelkedett.

Related image

A 2017-ben visszavonult játékos karrierjéről magyar nyelven részletes könyv jelent meg. Számos különlegesség mellett ő arról is ismert volt, hogy sosem kapott piros lapot profi karrierje során. Ez különösen védőként/védekező középpályásként megsüvegelendő.

De ha megnézzük, akkor találunk még hasonló csodabogarakat a futballban. Közülük 10 példa.

1. Gary Lineker – Az egykori klasszis támadó 567 mérkőzésen 271 gólig jutott az angol válogatottban, valamint a Leicester, a Barcelona, az Everton, a Tottenham valamint a Nagoya mezében. És soha nem kapott pirosat. De még sárga lapot sem. Brutális belegondolni.

2. Raúl Gonzalez – Ugyan a nagy válogatott sikerekről lemaradt, de a Real Madriddal háromszor is BL-győzelmet ünnepelhetett. Mellette a Schalke, a NY Cosmos illetve az al Sadd játékosaként is ontotta a gólokat. 976 mérkőzésen egyetlen pirosat sem kapott.

3.  Andrés Iniesta – Nemcsak támadók vannak ezen a listán. Iniesta is már sok-sok éve játszik a legmagasabb szinten. De pirosat még nem kapott. Bár vannak, akik sérelmezik, hogy a VB-döntőn elkövetett szabálytalanságai miatt neki is járt volna. Azon a döntőn az ellenfélnél is maradt el lap.4. Karim Benzema – A Lyon, a Real Madrid és a francia válogatott játékosa is számos nagy mérkőzésen vett már részt, pirosat még nem kapott.

5. Michel Platini – Egy másik francia csatár is felkerülhetett erre a listára. Platini szerint a mai bírók sokkal jobban is védik a játékosokat, mint akkoriban, amikor sokkal durvább belépők voltak.

6. Marco Bode – a Werder Bremen egykori játékosa 1992-ben KEK-győzelmet ünnepelt, 1996-ban Európa-bajnok, 2002-ben pedig részese volt a német válogatott VB-menetelésének. 529 meccsen mindössze 13 sárgát gyűjtött össze.

7. Joao Moutinho – Talán a legmeglepőbb szereplő a listán. A Porto, a Sporting, a Monaco és a portugál válogatott középpályása majd’ 700 mérkőzésen egyetlen pirosat sem kapott.8. Damien Duff – az írek játékosa profi pályafutása alatt hat klubban is megfordult. De a Fulham, Chelsea, Blackburn, Newcastle, Melbourne, Shamrock Rovers egyikében sem kapott pirosat. Ahogyan az ír válogatottban sem.

9. Aaron Hughes – Ő még Duffnál is több, összesen nyolc klubnál játszott eddig. 21 éves pályafutása során még egy pirosat sem kapott. Az északírekkel ott volt a 2016-os EB-n is.

10. Maxime Bossis – Ő védőként játszott 710 mérkőzést és egyszer sem kapott pirosat, a francia válogatott mellett a Nantes-ban és az RC Paris-ban lépett pályára. 1984-ben Európa-bajnok.

Nem egyszerű lehozni piros nélkül a karriert. Hozzá kell azonban tenni, hogy a legjobbaknál is becsúszik a hiba. A Fair Play egyik kiemelt alakjának tartott Miroslav Klose esetében is becsúszott a piros lap. Igaz, a 2010-es szerb-németen a spanyol játékvezető elég hamar a hátsó zsebéhez nyúlt a kétségtelenül szabálytalan esetnél.