Így indult el útjára a brazil foci!

Brazíliában imádják a futballt. Már-már a vallással vetekszik népszerűségben, ez a brazil emberek szenvedélyében is látszik. Nem kell másra gondolni, mint arra, hogyan fogadták a 2014-es világbajnokság elődöntőjében a szaporán potyogó német gólokat.


Brazília ötszörös világbajnok, nyolcszoros Copa America-győztes, címvédő olimpiai bajnok, amely megannyi klasszist adott már a nemzetközi futballnak és úgy tűnik, hogy az előző évtized stagnálását követően ismét ringbe szállhat a VB-aranyért.

Image result for exeter city brazil 1914

De hogyan is kezdődött mindez?

Futballhoz hasonló játékot már az amerikai őslakosok is játszottak, a mai Mexikó területéről vannak konkrét források erre. De a ma ismert foci Európából indult hódító hadjáratára. Ezen belül is Angliából. Az 1900-as párizsi olimpián három, az 1908-as londoni olimpián hat, az 1912-es stockholmi játékokon pedig 11 európai válogatott vett részt. 1904-ben St. Louisban egy kanadai csapat két USA-csapatot megelőzve győzött. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ekkoriban maximum hajóval volt megközelíthető a két földrész egymás számára.

18 napjába telt az Exeter City Football Clubnak is mire 1914 tavaszán Southampton kikötőjéből Rió de Janeiróba ért. Az 1863 óta fennálló angol szövetség (FA) Argentínából kapott meghívást, hogy egy egyesületük népszerűsítő meccseken játsszon helyi csapatokkal. Ezt a klubot tíz évvel előtte alapították, még ma is létezik: jelenleg a negyedosztályban játszanak. Történetünk során kétszer jutottak be az FA-kupa negyeddöntőjébe, mint legjobb eredményük. Sosem tudtak a harmadosztálynál feljebb jutni. Történetüknek azonban van egy jeles napja: amikor végleg népszerűvé tették a futballt Brazíliában.

A terv szerint egyből tovább utaztak volna Buenos Airesbe. De még Brazíliában letartóztatták őket. Olyan helyen fürödtek, ahol ez tilos volt. Majdnem visszaküldték őket Angliába. Végülis sikerült ’megúszniuk’ (..) és összességében nyolc meccset lejátszhattak Argentínában. Előzetesen erre volt szerződésük.

Az Exeter azonban időközben kapott egy meghívást Brazíliából is három mérkőzésre. Nyomban vízumot is igényeltek: velük játszotta le a „Selecao” az első jegyzett mérkőzését, 1914. július 21-én az Estádio das Laranjeirasban, mely a Fluminense otthona volt és ma is az. A brazil csapatot riói és sao paolói fiatalok alkották. (Brazíliaváros ekkor még nem létezett.) Az Exeter volt az első profi csapat, amelyik Brazíliában pályára lépett.

A beszámolók alapján kemény meccset játszottak, Arthur Friedenreich, a brazilok csatára (becenevén: The Tiger) két fogát el is vesztette. De végül a brazilok nyertek 2-0-ra. A tömeg berohant a pályára és nemzeti hősként ünnepelte a srácokat.

A futball rohamos fejlődésnek indult Brazíliában. Olyannyira, hogy néhány évre rá, 1919-ben éppen a Fluminense stadionjában első Copa America-győzelmének is örülhetett a brazil foci. Majd 1922-ben ugyanitt megismételték a sikert.

Image result for exeter city brazil 1914

Források:
thesefootballtimes.com
The Guardian
BBC