Brutális számok a Bundesliga éves jelentésében

A pályán stagnálni látszik a Bundesliga, a német csapatok közül már csak hárman vannak versenyben Európában, a Bayern a gyenge kezdés ellenére is utcahosszal vezeti a bajnokságot. Ettől függetlenül gazdaságilag is stabil számokat produkálnak a csapatok.

Csütörtökön adta ki a Német Labdarúgó Liga (DFL) a friss üzleti jelentését, melyben több rekordról is számot adtak. A jelentésben a 2016/17-es szezon 36 első- illetve másodosztályú csapata szerepelt.

Related image

Most először ugrották át a klubok a bűvös 4 milliárd Eurós határvonalat a bevételek terén. Ez 4,2 %-kal több, mint egy évvel korábban és zsinórban 13. alkalommal rekorddöntés.

Ha csak az elsőosztály csapatait nézzük, akkor is 130 millió Euróval nőtt az összbevétel, az utolsó üzleti évben 3,37 milliárd Eurót tett ki. A 18 élvonalas együttes közül 14-nek volt több, mint 100 millió Euró a bevétele.

A 36 csapatból 34-nél jött ki pozitív szám az adók, kamatok, leírások nélkül, a 18 élvonalbeli közül pedig 16 tudott adózás utáni nyereségre szert tenni. A 150 milliós össznyereség ugyan kevesebb, mint egy évvel korábban (206 millió), de így is konszolidált működésre utal.

A Bundesliga 1. bevételei így oszlottak meg:

  1. Médiajogok: 960,6 m€
  2. Reklámbevételek: 854 m€
  3. Játékoseladások: 581,7 m€
  4. Jegybevételek: 503,8 m€
  5. Merchandising: 191,8 m€
  6. Egyéb: 283,1 m€

Érdekesség, hogy a jegybevételek némileg csökkentek az első ligában: ez azért van, mert a VFB Stuttgart és a Hannover is a másodosztályban szerepelt. Ugyanezért van az, hogy bár a Bundesliga 1-ben csökkent az átlagnézőszám (még mindig 40.000 felett volt), de az első- másodosztályban összességében nőtt.

Image result for stuttgart stadion 2017 zweite liga

Mellette egyébként nőttek a játékosok fizetései és új játékosok megszerzésére is több pénz jutott.

A hazai futballcsapatokkal szemben a német profi klubok nem részesülnek állami támogatásokban. Ezzel szemben kiemelt adózónak számítanak. A 36 klub 1.157 millió Euró adót és egyéb közterhet fizetett meg tavaly. A német polgárok nemcsak a remek futball által, hanem a befizetéseknek köszönhetően is profitálnak a Bundesligából. Az utóbbi 10 évben 8,57 milliárd Eurót adót fizetettek meg a német profi klubok. Ez nagyjából 2.500 milliárd Forintnak fele meg középárfolyamon. És közben Németország világbajnoki címet is ünnepelt.

A Bundesliga nemcsak adózik, de munkát is ad a német polgároknak. Tavaly 54.275 személy vett rész valamilyen formában a 36 klub működésében, több, mint 20.000-en munkaviszony formájában.

A DFL Alapítványa összességében 82 (a klubokkal együtt 450) ügyet támogatott. Ilyen volt az „Egészséges és aktív felnövés”, az „Élsport” illetve az „Integráció és részvétel” projekt. A Bundesligából a civil szervezetek is profitálnak. Az élsport alatt itt nem a futballisták luxusdolgait kell érteni. Hanem azt, hogy a Bundesliga sok-sok pénzzel járul hozzá, hogy más sportágak kiválóságai olimpiai, paralimpiai sikereket érhessenek el. Németország a most zajló téli olimpián is szárnyal.A 2016/17-es idényben 19.049.362 néző látogatott ki a német stadionokba. Ez is új rekord. Ahogyan az is, hogy 91%-os volt a stadionok kihasználtsága.

A játékosok átlagéletkora 24,5 év volt. Németország a nyáron a Konföderációs Kupát és az U21-es EB-t is megnyerte. Előtte nyáron mindössze büntetőkkel bukta el az olimpiai döntőt.

A német csapat – saját kasszából – 163,41 millió Eurót költöttek az utánpótlás-központjaikra. 2002 óta, mióta bevezették az új rendszert, 1,39 miliárd Euró ment az utánpótlásra a klubok által. (Mellette a DFB is jócskán áldoz rá.)