Hat országban lesznek meccsek a 2030-as VB-n

Döntés született a FIFÁ-nál arról, hol rendezik a 2030-as világbajnokságot. Három földrész hat ország fog majd meccseket rendezni. 

Bár előzetesen még két pályázat versengett egymással, végül nem kerül sor szavazásra, mivel megállapodás született arról, hogyan is rendezzék meg a centenáriumi tornát. Chile, Paraguay, Argentína és Uruguay visszavonják a pályázatukat, cserében Chile kivételével a másik három ország rendezhet majd egy-egy mérkőzést a 2030-as tornán. A nyitómeccset Montevideóban fogják, ahol az egész futball-VB-történet elkezdődött.

Ennek megfelelően a Spanyolország-Portugália-Marokkó hármas nyeri el a rendezést, mint egyetlen pályázó. Spanyolország 1982-ben egyedül már rendezett világbajnokságot. Akkor 24 csapattal. Most majd 48 csapat fog résztvenni a tornán.

Döntés született arról is, hogy a rotáció elve alapján 2034-ben vagy ázsiai vagy óceániai pályázatnak engednek teret. Egyelőre úgy tűnik, hogy három pályázat várható: Szaúd-Arábia egyedül, a Dél-Kelet-Ázsiai Szövetség országai, valamint Ausztrália és Új-Zéland együtt, esetleg más országokkal kiegészülve.