Kik lehetnek a Bundesliga-csapatok tulajdonosai?

Lényegében bárki. Szóval, ha csak a drámai címre jöttél, nem is kell tovább olvasnod. De azért érdemes lehet, hiszen egy egyáltalán nem tiszta dologról lesz szó.

Image result for bundesliga 50+1

Van ugye az 50 % + 1-es szabály a Bundesligában. Régóta tartja magát. Megakadályozza, hogy olyan tulajdonosi viszonyok alakuljanak ki, mint például Angliában. De van benne egy-két szelep, ami miatt mégsem olyan színtiszta a kép.

Egyfelől a kötelezés nem a tulajdoni viszonyokra vonatkozik, hanem a szavazati jogra. Tehát a szavazatok többségének kell klubtulajdonban maradnia. A tulajdoni arány és a szavazati jogok mértéke eltérhet egymástól. Ha csináltok egy KFT-t, ott is lehet nagyobb arányú szavazatod, mint amekkora az üzletrészed aránya.

Másfelől pedig van a „20 éves szabály” is: ha valaki 20 éven át folyamatosan jelen van egy klubnál, akkor onnantól már nem kell érvényesülnie az 50% + 1-es szabálynak. Éppen a Ronaldo-cikk kapcsán gondolkodtam el ezen: nemcsak mecénás vehet klubot. Egy példaként: Michael Zorc több, mint 20 éve van a Dortmundnál. Ha van pénze és a klub is belemegy, akkor elvileg megvehetné úgyis, hogy övé legyen a szavazati jogok többsége.

Image result for red bull anti

Ez a szabály csak azoknál a kluboknál számít, amelyeknek az üzemeltetését valamely társasági (cég) formában szervezték meg. Például részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, betéti részvénytársaság stb.

De akkor nézzük is végig a jelenlegi 18 csapatot!

– Akik egyesületi formában maradtak, és így tulajdonosuk sincs: Schalke, Mainz, Nürnberg, Düsseldorf, Freiburg

– Ahol az egyesület 100%-ban tulajdonos: Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, Werder Bremen.

És akkor a többiek:
FC Augsburg: Az egyesület mindössze 0,61%-ban tulajdonos, a szavazati jogok 100%-ával. 99,39 %-ban a Hofman Investoren GmbH a tulajdonos.
Borussia Dortmund: a szavazati jogok 100%-ával, maga a klub 5,53%-ban tulajdonos. Egyébként a magyar jogban nem ismert „kft. és társa bt.” formában – egy olyan betéti társaság, amelynek beltagja egy korlátolt felelősségű társaság)
Eintracht Frankfurt: a szavazatok és a tulajdonrész 67,88%-ával.
Hannover 96: a szavazatok 100%-ával, a klub nem tulajdonos. A „kft. és társa bt.-ben” Martin Kind többségi tulajdonos.
TSG Hoffenheim: az egyesület a szavazatok és a tulajdoni hányadok 4%-ával, a többi Dietmar Hoppé, a szavazati jogok 96%-a is.
RB Lipcse: elvileg a szavazati jogok 51%-ával, 99%-ban a Red Bull GmbH tulajdonában.
Bayern München: a szavazatok és a részvények 75,01%-a az egyesületé.
VFB Stuttgart: a szavazatok és a részvények 88,25%-ban az egyesületé.
Bayer Leverkusen: 100% Bayer AG
Wolfsburg: 100% Volkswagen AG