Így néz ki a Bajnokok Ligája 2024-től

Gyökeres változások előtt a Bajnokok Ligája 2024-től. Egyelőre még a 2023/24-es szezon elő-előselejtezői zajlanak, a magasan jegyzett csapatok pedig egyelőre még a nyári felkészülésüket töltik, de a meginduló szezon már kihatással van a következőre. 

Nagyjából 20 éve tartja magát a jelenlegi Bajnokok Ligája-rendszer, figyelemmel, hogy egyébként előtte 12 év alatt 3-4-féle átalakítás is zajlott, a felgyorsult világban ez figyelemreméltó. Persze a selejtezők, valamint az induló csapatok eloszlása vagy a kalapok felosztása változott, de a 8X4 csapatos őszi szezon, majd a nyolcaddöntőtől induló kieséses szezon koncepciója nem változott. Ez betudható annak is, hogy a rendszer átlátható volt, egyúttal izgalmas is, és persze ahogyan haladtunk előrefele, egyre nőttek az izgalmak.

Nos, az UEFÁ-nál úgy döntöttek, hogy ezen bizony változtatni kell. Nem elég a világ összes pénze, amit ezzel a sorozattal össze lehet szedni, ha lehetséges, facsarjuk ki még jobban a nézőket és játékosokat. A más által megszervezett Szuperliga helyett lett egy ilyen öszvérmegoldás.

Az új rendszerben a legfontosabb változás nem a résztvevők számának növelése (32 ->36) lesz, hanem az, hogy a csoportkörben egy nagy közös csoportot alkotnak a csapatok. Értelemszerűen nem játszik mindenki mindenkivel, de mindenki 8 meccset fog játszani, és a végén egy nagy közös tabellán megnézzük, hogy a 8-8 meccsből ki hány pontot gyűjtött.

A csoportkör egyébként kettő januári játéhéttel zárul (ellehetetleníti a Bundesligában kialakult és úgy-ahogy működő téli szünetet és felkészülést), majd jön egy extrakör. A csoportkör végén a legjobb 8 csapat automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, míg a 9-24. helyezettek még egy kört teljesítenek, face-to-face, és így alakul ki a nyolcaddöntő mezőnye.

A kieséses szakaszban változás, hogy egy nemzetbeli csapatok is játszhatnak majd egymás ellen.

A 36 csapat a mostani 32-höz képest a következők szerint emelkedik. A koefficienslista 5. helyezett ország 3. helyezettje is kap egy fix helyet, amiként a selejtezők bajnoki ága is eggyel több helyet kap. További kettő helyet kap az előző egy év koefficienslistájának legjobb kettő országa. Ez például tavaly Anglia és Olaszország voltak. De például előtte Hollandia is befutott a második helyre.

Az előző év BL- illetve EL-győztesének fix helye van, csak úgy, mint eddig.