A Bundesliga megdönthetetlen rekordjai

Sok szürke szezont követően a Bayern München manapság már ismét a világ legjobb klubjai közé tartozik. A Finale Dahoam csalódása óta játékosaink hétről hétre meghálálják a beléjük vetett bizalmunkat. 
Mindebből számtalan trófea, kiugró eredmény és korszakos rekord született. Négy szezon leforgása alatt a Bayern nemzeti szinten majdnem az összes rekordot megdöntötte, de a Bajnokok Ligájában is gyűjti a maradandó számokat. Zsinórban négy bajnoki cím, pontrekord (91), 19 meccses győzelmi széria, +80-as gólkülönbség, mindössze 17 bekapott gól, a szezon első 10 meccsének megnyerése, felsorolni is nehéz lenne minden rekordot, amit játékosaink az elmúlt években megdöntöttek. És úgy fest, Carlo Ancelotti vezetésével is folytatódik a móka.

A Bundesliga rekordjainak többségét már a jelenlegi generáció tartja, de van néhány kategória, ami annyira erős, hogy még a Lahm-csapatnak sem sikerült feltörnie. Ezekből szemezgettem.

– Veretlen szezon. A Bundesligában még sosem fordult elő veretlen szezon. Bármennyire is erős a Bayern, bármennyire is teljesíti minden bajnokin a minimálisan elvártakat, legalább egy-egy vereség mindig becsúszik. Idén egyelőre veretlenek a bajnokságban.

– 101 gól. Az 1971/72-es szezonban Gerd Müller irányításával törte át a háromjegyű határt a Bayern. 34 forduló alatt hármas gólátlag kellene ennek megdöntéséhez. Figyelembe véve, hogy jelen generáció még a közvetlen vetélytársakat is képes kiütni, nem tűnne megoldhatatlannak a dolog. A gyakorlatban azonban mindig beigazolódik, nagyon nehéz egy egész szezont gálahangulatban végigfocizni.

– 40 gól. A fenti szezonban Gerd Müller 40 góllal nyerte meg a gólágyút. Lewy tavaly 30 találatig jutott, 39 éve nem tudott senki sem legalább ennyit lőni. A lengyel támadó kiemelkedő mennyiségben termeli a gólokat, de neki is becsúszik egy-egy olyan hónap, amikor szinte semmi sem jön össze.

– 365 gól. A Bundesliga talán legbiztosabb rekordja. A Nemzet Bombázójának 427 elsőligás bajnokira volt szüksége ahhoz, hogy ennyi találatig jusson. Közte 7 alkalommal ünnepelt gólkirályi címet. Gerd Müller összesen 14 idényben volt a Bayern elsőszámú gólvágója. Gondoljunk csak bele, hogy 2002, Giovane Elber óta hány különböző csatára volt a klubnak. És akkor a rotációról illetve a kreatív középpályások előretöréséről még nem is beszéltünk.

– 12-0. A jelenlegi generáció eddig még nem törte át a 10 gólos határt. De ha emlékszünk arra, hogy a németek a VB-elődöntőben vissza is fogták magukat, hogy „csak” hetet vágjanak a braziloknak, láthatjuk, önmagában tiszteletből szinte kizárt is lenne, hogy a Mönchengladbach 1978-as rekordját megdöntse bárki is. A Gladbach az 1977/78-as idény utolsó fordulójában 12 gólt rámolt be a Borussia Dortmundnak. Szüksége is volt rá, hiszen a gólkülönbség döntött a Salátástálért folytatott küzdelemben a Kölnnel szemben.

– 6 gól egy meccsen.
 1977-ben a Köln hazai pályán 7-2-re verte meg a Werdert. Dieter Müller egymaga hat gólt vállalt. Lewy a Wolfsburg ellen 9 perc alatt ötször is betalált, így ez a rekord megdönthető, de ahhoz az kell, hogy a támadónak gyakorlatilag mindenéről bepattanjon a labda azon a napon.

https://www.youtube.com/watch?v=2Qpf58Rgv8Y

– 884 perc. Maier, Kahn, Neuer, a világ legjobb kapusai. Jelenleg mégsem valamelyikük tartja a gólnélküli percek rekordját. Timo Hildebrand 2003-ban 884 percen át egyszer sem hibázott. Kényes rekord, elég egy kósza lövés.

– 602. Karl-Heinz Körbel 1972 és 1991 között ennyi bajnokin lépett pályára. Maximum megközelíthető: Oliver Kahn például 557 meccsig jutott, Philipp Lahm is „csak” 333-nál tart. Thomas Müllernek 38 éves koráig kellene nagyjából minden bajnoki játszania, hogy megdöntse ezt.

– 21. A legtöbb gólpassz egy idényben. Kevin de Bruyne a 2014/15-ös szezonban ennyiszer szolgálta ki wolfsburgi társait. Az idény végén a szezon legjobb játékosának is megválasztották. Ha a Bayern szélsői nem lennének ennyire sérülékenyek, beszélgethetnénk erről a rekordról.

– 54. A Hamburger SV az egyetlen alapító, amelyik még sosem esett ki a Bundesligából. Így nekik ez az 54. idényük. A Bayernnek az 52. Mivel a Hamburgnak már évek óta kifelé áll a szénája, elképzelhető, hogy hamarosan a Bayern válik a Bundesliga doyenjé. A két csapaton kívül még hat olyan van, amelyik sosem esett ki: Leverkusen (1979-), Wolfsburg (1997-), Hoffenheim (2008-), Augsburg (2011-), Ingolstadt (2015-), RB Leipzig (2016-),