Taktikai kalauz: Gegenpressing

Jöjjön ismét egy kis taktikai kisokos. Mivel a honlap profiljában a német foci kiemelten szerepel, így nem meglepő, hogy ismét egy olyan elem kerül górcső alá, mely a német futball elmúlt évtizedét meghatározta: a Gegenpressing.

A Gegenpressing alkalmazását legtöbben Jürgen Klopp nevéhez kötik. Jogosan, ám nem kizárólagosan. Az alapjai elvileg a hatvanas évek szovjet és holland, majd a nyolcvanas évek angol futballjában is megvoltak.

A Gegenpressing alapja a csapat labdavesztést követő agresszív magatartása, mely az ellenfél támadásépítésének megzavarására, leginkább a labda gyors visszaszerzésére irányul. Módja szerint pedig csoportos visszatámadással még az ellenfél térfelén. Nyelvtani értelemben ellennyomásként lehetne visszaadni a fogalmat.

Jürgen Klopp visszatérő megfogalmazása szerint egyetlen karmester tudása sem érhet fel a megfelelő működő gegenpressing hatékonyságához. Ha nincs tér, nincs idő a támadás építésére, mert mondjuk egyszerre négyen támadnak le, akkor azzal már csírájában meg lehet fojtani az ellenfél játékát. Gyakorlatilag nem kerül olyan helyzetbe a karmester, legyen ő klasszikus 10-es vagy épp a Doppelsechs (két védekező középpályás) egyike, hogy megnyissa a támadást, hogy formát, rendszert adjon annak.

Szükséges az időfaktor: amilyen gyorsan, csak lehet. Ha egy játékos megszerzi a labdát, abban a pillanatban még nagyon sebezhető: technikailag is, de taktikailag is, hiszen egy felmérési és döntési helyzetbe kerül.

A Gegenpressing olyan eleme volt a Borussia Dortmund játékának, mely egymás után kétszer is bajnoki címre vezette őket. Látványos, agresszív futballt nyújtva; élvezetessé téve a mérkőzéseket. Azonban a Gegenpressing volt, ami az azt követő években a Bayern dominanciáját is megalapozta. Mind Jupp Heynckes, mind Pep Guardiola átvette, saját szájíze szerint átformálta azt.

Jupp Heynckes esetében az újszerűséget az jelentette, hogy a labdát megszerző játékos felé ugyanúgy többen mozdultak, egyből: azonban közülük csak egyikük támadta le a labdás játékost; a többiek a potenciális céljátékosokat vették őrizetbe. Tehát a labdás játékoshoz legközelebb álló társakat. Pep Guardiola esetében pedig a passzok útvonala került lezárásra, minden eddiginél magasabbra tolt védekezéssel.

Taktikai kalauz: Raumdeuter