Dehát mindenkinek jó lenne egy erős Dortmund!

Persze, ha a német foci berkein belül gondolkodunk. És bármelyik német csapat behelyettesíthető a helyére. Az új szezon eddigi pozitív élménye, hogy a Borussia Dortmund ismét tényezőként szerepel a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is.

Image result for dortmund atleticoRemek igazolások, remek edzői kéz, remek játék, a bajokságot vezetik, kiütéses győzelmeket aratnak, míg a BL-ben is magabiztosan vezetik az egyébként elég erős csoportjukat. Hétközben pedig 4-0-ra verték az Atletico Madridot, amely már nem látszik annyira masszívnak, mint néhány évvel ezelőtt, de az Európa-Liga címvédője, spanyol élcsapat és még mindig kiváló játékosok alkotják. Fordított esetben biztosan mély letargiába esett volna a kommentszekció, a német futball végveszélyét felvázolva. Így ebben az esetben is azért legalább álljunk meg egy picit és örüljünk ennek.

Nagyon a szezon elején vagyunk, ez a Dortmund pedig még nem az évtized eleji összeszokott csapat, Lucien Favre az út elején jár. Könnyen elképzelhető olyan eset is, hogy a lendület nem tart ki májusig, de akár még Karácsonyig sem.

De olyan rossz évet zárunk a német futballban! Kicsit olyan üvegtigrises a helyzet: romokban a Nationalelf, a szakmai vezetés hibát hibára halmoz, nem látszik világosan a jövő, Jogi Löw tanácstalan, a Bundesliga stagnál, a zászlóshajóként szereplő Bayernnél nagyon nem látszik a generációváltás. ÉS NE IS LEGYÜNK KEMÉNYEK?! Nah, azt már nem! :- ) Igenis, álljunk meg egy kicsit és örömködjük ki magunkat azon, hogy a Bundesliga egyik élcsapata legyalulta a La Liga egyik élcsapatát. De legalábbis oltogassunk már egy kicsit. Akár zs-katgóriás mémekkel is, mint ahogyan én próbálkoztam.

És ne csináljunk már belőle cicaharcot, hogy rá akarjuk húzni a Bayern-Dortmund párosra a Real-Barca fanboyoskodást, pláne ne egy össznémet Facebook-oldalon. A Dortmund ugyanúgy része a német futballnak, mint a Dinamo Drezda, de még az RB Lipcse is. Nagyobb szeletet vág ki magának a tortából a Bayern, mint a többiek, a VB-döntő kezdőjében 5 sajátneveltjük is kezdő volt, a lefújás pillanatában 7 akkor aktuális játékosuk is.

De értsük meg, hogy egy erős Bundesliga, egy erős Dortmund stb. a Bayern legfőbb érdeke. Ahogyan a többieknek is érdeke egy olyan Bayern, amelyik minden évben – legalábbis az elmúlt években – a BL fő esélyesei közé tartozik. És ennek nem kell kölcsönösségi alapon mennie. Ez nem „ha te, akkor én is” játék. Érthető, hogy hat bajnoki cím, BL-győzelem, gazdasági erőfölény tudatában a Bayern-szurkoló könnyebben van abban a helyzetben, hogy a többi német csapatnak szurkoljon a nemzetközi kupákban. Szemben a többi német csapattal, amelyiknél ugyanezen okokból ott van a tüske, és közvetlenül (de közvetve nem!) elszenvedői ennek az erőfölénynek, hegemóniának.

Related image

A Bayernnek is fontos, hogy legyen erős vetélytársa a bajnokságban, hogy kihívást jelentsenek számára, hogy ösztönözze az erősítésre. Nekem a Ganbry-Goretzka páros felér két klasszis igazolással, mert mindkettejüket sokra teszem és szimpatikusak is. De idén a Bayern nem költött játékosokra. 2012-ben a Dortmund nemzeti sikereinek tetőfokán Uli Hoeneß mondta, hogy addig fogják erősíteni a csapatot, amíg újra ők lesznek a legjobbak. És láss csodát, új arcok, új sportigazgató, rekordigazolás, a következő évben pedig egy fincsi kis triplázás.

A Bayernnek kellenek az izgalmak, kell az is, hogy áprilisban is legyen tétje a bajnokságnak. De új játékosokat is akkor tud igazolni külföldről, ha erős a Bundesliga, a csábító a csili-vili tehetségek számára pláne.

Ahogyan a pénz is akkor fog tódulni, ha erős lesz a Bundesliga, ha más német csapatok is odaérnek a végjátékba a nemzetközi kupákban. Ha rajongani kezdenek a többiekért is. Tíz éve nem volt német döntős az Európa-Ligában, de a Bajnokok Ligájában sem elégszer.De még a többi csapatnak is ösztönzőnek kell lennie, ha van erős vetélytársa a Bayernnek. Több pénz ugye, az megoszlik a csapatok között. Jobb tárgyalási lehetőségek a játékosok megtartása és elcsábítása terén. És egy vízió, hogy nem kellenek Bayern-szintű mutatók ahhoz, hogy odaérjenek a legjobbak közé. 5 évvel ezelőtt volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, kialakulhat egy állandó blokk a német futballban, mely a legjobb helyekért küzd. Azóta szétesett minden, az eredménye a tavalyi csúfos EL-szereplés.

Ösztönző az is, hogy okosan gondolkodva is kiválóan lehet igazolni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Dortmund legtöbb igazolása ismét bejön. Sarkítva kb. még fel se tudjuk sorolni az új embereket és összefoglalni az erősségeiket, de már működni látszik a dolog.

Végül pedig az összes érv alapja lehet annak, hogy a Nationalelf ismét komoly erőt tudjon mutatni. Ebben az sem akadályozó erő, ha éppenséggel a BVB pillanatnyi kirakatemberei közül majdnem mindenki külföldi. A lényeg, hogy akiben ott a klasszis, játsszon és azt erős, kihívást jelentő, fejlődés nyújtó bajnokságban tegye. Hétről-hétre. Olyan csapatban, amelyik legalább a tavasz megéri Európában.

Szóval próbáljunk meg örülni a másik sikerének is, jót tesz a német focinak, végső soron a saját kedvenc csapatunknak is.