EURO 2024: kilenc válogatott már biztosan ott lesz a tornán

Az utolsó előtti fordulókat játszották az Európa-bajnoki selejtezők során. Sokan már megváltották jegyüket a németországi tornára. Jónéhányaknak azonban még van mit izgulniuk.

Azt gondolná az ember, hogy 24 csapatos Európa-bajnokság esetén papírforma a selejtező. A hollandok 2016-os példája óta azonban tudjuk, hogy ez nincsen így. Ráadásul azzal, hogy a nagyok által lesajnált Nemzetek Ligája eredményei meghatározzák a sorsolást megelőző kalapokat, könnyen kialakulhatnak gyengébb, de izgalmasabb csoportok, amiként nagy válogatottak is azonos csoportba kerülhetnek. Így történhetett meg, hogy az elmúlt évek egyik favoritjának számító angolok, valamint a kétségkívül brutálisan erős franciák is csak a második kalapból várhatták a selejtezőket. Ez pedig izgalmakat rejt a tornára is, hiszen a 24 csapatos tornán is könnyen kialakulhat halálcsoport azzal, hogy a csoportok második helyén végző válogatottak eleve nem kerülhetnek az első kalapba.

Két körrel a vége előtt kilenc válogatott már ki is jutott. Németország rendezőként lehet ott, mellettük Belgium, Franciaország, Spanyolország, Skócia, Portugália, Ausztria, Anglia és Törökország is lesz majd a tornán.

A legérdekeseb b talán az olaszok helyzete, akik 3 ponttal vannak lemaradva az ukránok mögött, azonban eggyel kevesebb meccset is játszottak. Viszont még egymás ellen is fognak játszani. Az olaszok Európa-bajnokok, de két világbajnokságról is lemaradtak a közelmúltban.

Hasonlóan izgulhatnak még a horvátok is, akik pontazonosságban állnak Wales-szel. Itt is meg kell jegyezni, hogy van pótselejtező, de a legjobbak majd egy ágon fognak szerepelni, így az egyikük az összes többit el fogja majd ütni a kijutástól.

Közel áll a kijutáshoz a magyar, a szerb, szlovák, dán és a szlovén válogatott is. Mivel Izraelnek még négy meccse is van, ezért az őket megelőző románok és svájciak levesébe még bőven bel tudnak köpni. Például a svédek már biztosan nem lesznek ott az EB-n, függetlenül a félbeszakadt meccstől.

Érdekesek az írek, akik a csoportjukból már juthatnak ki, de amennyiben kikapnak a hollandoktól, azzal esélyt kapnak a pótseljetezőre csoportnegyedikként is. Úgy, hogy a csoportban mindenkitől kikaptak eddig, csak Gibraltárt tudták oda-vissza megverni. Az írek tehát abban érdekeltek, hogy a hollandok egyenes ágon jussanak ki a tornára, mert megverik a hollandokat és helyettük a görögök végeznek az egyenes kijutást jelentő második helyen, akkor a hollandok pótselejtezőre kényszerülnek, amivel lehet, hogy az írek éppen lemaradnak a pótselejtezős lehetőségről.