Íme az adócsalók All Star-válogatottja!

Alig múlik el hónap anélkül, hogy egy-egy futballista ne kerüljön bűntetőeljárás alá adócsalás miatt. Ez számos szempontból elgondolkodtató.

Image result for xabi alonso modricA futballisták példaképek, imázsuk és státuszuk leginkább ebből a mivoltukból ered. Erre vigyázniuk kellene, ahogyan felelősségérzettel is kellene együttjárnia.

Akárcsak az fontos szempont, hogy nagyon fiatalon már termérdek pénzt keresnek. A pénzhez felelősség kell, hogy párosuljon. Bármely bűncselekmény elkövetése a társadalom absztakt ellenvetését váltja ki, akár kicsi összegben, akár nagy összegben történik. Azonban az, akinek nem okozna gondot a közösség felé való kötelezettségeit teljesíteni, s azt pusztán hanyagságból vagy kapzsiságból elmulasztja, nagyobb súlyú bűnt követ el, mint aki a becsülettel megkeresett fizetése végén azon gondolkodik, hogy a napi számláit vagy az adót fizesse. Ne adj Isten egyszer elvigye a párját valami szép helyre! 😉
Kétségtelen, hogy a sztárság kultuszában lévő személyek könnyebben megússzák ezeket az eseteket. Számos érvet fel lehet sorakoztatni mellette is: végső soron nem sérül meg senki; ha elkapják őket, a kár megtérül, társadalmi szerepvállalásuk nagyobb hasznot jelent, mint amekkora súllyal a büntetőjogi igény érvényesítése járna.

Ugyanígy érvként szokták felhozni, hogy ez technikai jellegű jogsértés, többnyire a futballista nem is foglalkozik ezekkel az ügyekkel, hanem helyette a könyvelője. Ez hétköznapi értelemben védhető lenne. Valójában azonban aligha. Aki sok pénzt rak zsebre, annak igazán legyen türelme ahhoz is, hogy a gondját viselje. Amúgy sem (csak) a könyvelő felel az adózásért, hanem az ülzeti életben elsősorban az ügyvezető illetve maga a magánszemély. Neki kell megyőződnie arról, hogy minden rendben van. Akkor is a te felelősséged, hogy szép legyen a portád, ha éppenséggel más söpri.

Nem lenne egyszerű, és biztosan szétfeszítené a jelen blogbejegyzés kereteit, ha ezeket az érveket mélységükben is össze akarnánk ereszteni. De az tény, hogy aki nem fizet adót, adócsalást (“költségvetési csalást”) követ el, s őt függetlenül attól, hogy börtönbe zárják-e, bűntetőjogilag elmarasztalják. A felfüggesztett szabadságvesztés és a pénzbüntetés is büntetés. Ők “elítéltek.” Ráadásul olyan bűncselekmény kapcsán, amelyért a magyar Büntetőtörvénykönyv akár 10 évi szabadságvesztést is rendel.A Sky Sport gyűjtötte össze az elmúlt évek legszaftosabb – ugye az is egy szempont, hogy már megint más zsebében turkálunk, közben azért mi magunk sem vagyunk ám szentek! Pláne nem az ügyeket kéjjel tálaló újságírók. 🙂 – ügyeit. Ebből pedig összeállította az adócsalók álomcsapatát. Igazán impozáns csapat, világválogatottnak is beillő.

A kicsit idősebb Oliver Kahn, aki a generációs különbség miatt kilóg a csapatból. Minden idők egyik legjobb kapusa 2011-ben 125.000 Eurót volt kénytelen pénzbüntetésként megfizetni.

A csapat:A német titán