A Ramadán és a világbajnokság

Másfél héttel a világbajnokság kezdete előtt már minden résztvevő játékosnak lóg a nyelve a fáradtságtól. A hosszú szezont követő edzőtáborozás rendkívül energiaigényes.

Related image

És vannak, akiknek még plusz terhet is viselniük kell. Ők azok a játékosok, akik az Iszlám híveként betartják a vallási előírásokat. Május 16-ától június 14-éig, tehát éppen a világbajnokság kezdetéig tart idén a Ramadán ünnepe. A muzulmánok ezen az ünnepen arra emlékeznek, hogy a hagyomány szerint Allah kinyilatkoztatta a Korán tanait Mohamed prófétának, aki egy hónapos böjtre vonult vissza. A böjt minden kultúrában a testi-lelki megtisztulás eszköze.A Ramadán idején napkeltétől napnyugtáig egyáltalán nem vesznek magukhoz sem ételt, sem italt. De tartózkodniuk kell a dohányzástól, a nem élettől és haragtól is. Érdekesség, hogy a házastársak számára megengedett a csók, de csak akkor, ha képesek megfékezni magukat. :- )

Szóval az a lényeg, hogy míg az átlagos játékos is majdnem megdöglik, miközben a napsütésben a fizikai teljesítőképessége határáig el kell jutnia, addig ezt az Iszlám követőjének lényegesen lecsökkentett étel-ital bevitele mellett kell megtennie.

Image result for tunézia ramadán 2018 Mouez Hassen

Bár elméletileg nem szabad kifejezetten várni a napnyugtát és nem szabad a böjt megtörésének szándékát kialakítani, de azért mégis roppant nagy megkönnyebbülés lehet, amikor eljön a napnyugta és végre magukhoz vehetnek ételt-italt. Mouez Hassen, a tunéziai válogatott kapusa is így volt vele, amikor a Portugália és a Törökország elleni felkészülési mérkőzésen is pontban napnyugtakor a földre rogyott és sérülést szimulált. Nem azért, hogy csapata számára a pályán előnyt csikarjon ki. Hanem azért, mert amíg a kapus „ápolásra szorult”, addig a társak kirohanhattak némi ételért.

A 2014-es világbajnokságon, amikor a VB felénél kezdődött a Ramadán, még ennél is komolyabb kérdésként merült fel a böjtölés. Voltak, akik szerint az élsportolás is a kivételek közé tartozik. Voltak, akik a brazíliai hőséget tekintették felmentő oknak, de szóba került az is, hogy egyénileg el lehet tolni. És voltak, akik egyszerűen nem tartották be: Mesut Özil és Sami Khedira is közéjük tartoztak. Azonban az algériai csapatban előzetesen nagyon fogadkoztak, hogy bírni fogják. Elhangzott az is, hogy Isten a böjtölőkkel van – mondjuk tényleg majdnem sikerült megverniük a későbbi világbajnokot.

Image result for tunézia ramadán 2018 Mouez Hassen