Egy orosz VB-rekorder: Oleg Salenko

Ha az előző 28 évet nézzük, az oroszok nem tartoznak a futballnagyhatalmak közé, de szerepléseik is inkább csak mellékesek a nagyok küzdelmei árnyékában.
Image result for salenko 1994Egykoron a Szovjetunió a legjobbak közé tartozott a válogatott futballban is. Európa-bajnokok, VB-negyedik helyezettek voltak, de még 1988-ban is döntőt játszottak az EB-n. Amióta a Szovjetunió felbomlott, az orosz válogatott háromszor vett részt VB-n, mindhárom alkalommal a csoportkörben búcsúzott. 30 éve – a mexikói VB-n ugye mi magyarok is találkoztunk velük… – nem sikerült továbbjutniuk a csoportból. Idén Szaúd-Arábia, Egyiptom és Uruguay ellen hazai pályán próbálkoznak.

Teljesen azért nem múlt el eseménytelenül ez a 30 év. Az 1994-es amerikai tornán például egy különleges rekordot is elértek. Pontosabban egyik játékosuk, Oleg Salenko.


Egészen addig a Kocsis, Eusebio, Fontaine hármas volt csak arra képes, hogy négy gólt szerezzen egyetlen VB-meccsen. 1994. június 28-án Stanfordban azonban Salenko még ezt is túlszárnyalta: Kamerun ellen 5 gólig jutott, így segítve csapatát a 6-1-es győzelemhez.

Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy lemaradjon a VB-ről. Leningrádban (Szentpétervár) született, de orosz és ukrán felmenőkkel egyaránt rendelkezik. A birodalom felbomlását a Dinamo Kijev játékosaként élte meg. Ő volt az első a Szovjetunióban, akinek átigazolási díja is volt. 1992-ben Ukrajna első barátságos mérkőzésén ő is pályára lépett. Az ukránok egyébként tőlünk magyaroktól kaptak ki 3-1-re a debütálásukon. Mivel tétmeccsen nem lépett pályára, így szabadon válthatott országot.

Oroszország 1994-es keretében eredendően nem ő volt az első választás, egyébként sem mondhat magáénak nagy válogatott karriert, hiszen mindössze 8 meccsen lépett pályára orosz színekben. És az utolsó épp a Kamerun elleni volt. Az azonban felejthetetlenre sikeredett, hiszen a VB-n öt gólig azóta se jutott egyetlen játékos sem. Sőt, ez még a gólkirályi címhez is elegendő szokott lenni.

A 24 csapatos torna lebonyolítása azonos volt a 2016-os EB-jével. A hat csoportharmadik közül a négy legjobb jut tovább a nyolcaddöntőbe. Oroszország az első két meccsét elvesztette, Kamerun ellen nagyot kellett volna szólni a továbbjutáshoz. A 6-1 ilyen eredmény. Azonban más csoportokban olyan eredmények születtek, ami miatt Oroszország a kiütés ellenére sem fért oda a legjobbak közé.

Salenko végülis az aranycipővel vigasztalódhatott. A bolgár Hristo Stoichkov mellett ő is hat találatig jutott.
Pályafutása második szakaszában a Logrones, a Valencia, a Córdoba és a Rangers csapatainál is megfordult, de játszott a török és a lengyel bajnokságban is.