Union Berlin: Stop the count!

Sikerült engem is hatalmába kerítenie az amerikai választások mémvilágának, úgyhogy a heti aktualitásokról én is lehúzok még egy rétegnyi bőrt.
Union jubelt: Mit dem 5:0 gegen Bielefeld haben die Berliner den höchsten Sieg ihrer gut einjährigen Bundesliga-Historie eingefahren.Örök példám, amikor Gyurta Dániel 2012-ben világcsúccsal nyerte meg a 200 méteres mellúszás olimpiai számát, Aczél Endre sportteoretikus – akinek a ’70-es évek német futballjával kapcsolatos leírt véleménye mögötti sértődöttsége megérne egy külön posztot – azt találta leírni: “Nem akarok ünneprontó lenni, de mint uszodai veterán, azt mondom: ha 210 méteres a verseny, az angol csap be elsőnek. Hála az égnek azonban, bajnokunknak megmaradt 15 század másodpercnyi előnye…”

Akkor még szerencse, hogy pont 200 méteren rendeztek olimpiát Londonban és nem 200 méteren.
Kész szerencse, hogy Gyurta Dani pont 200 méteren indut el.
És kész szerencse, hogy pont a 200 méteres mellúszásra dolgozta ki minden egyes kézmozdulatát és ütemét, amit aztán világcsúccsal végre is hajtott.

Persze lehet értékelni és szemléltetni, hogy valaki egy verseny elején milyen jól szerepelt, vagy milyen rosszul szerepelt a vége előtt (lásd: német-svéd 4-4-es VB-selejtező), de végső soron azt a versenyt kell megnyerni, amit kiírtak. Ha az a győztes, aki a határidőben leadott szavazatok alapján – figyelemmel a szavazás közvetett jellegére is – a többet kapja, akkor bizony meg kell számolni minden határidőben leadott szavazatot. És pont annyit kell megszámolni, amennyit határidőbe leadtak.

De azért a koronavírussal sújtott német futball számára az Union Berlin elsőligás szereplése üde színfolt, tehát legalábbis megérdemlik, hogy második idényükben 7 forduló után jelképesen megálljunk és meglássuk – hogy a vasárnapi rangadó eredményétől függően – a remek kezdésüket. Egy pop-kulturális poén keretében. Most ugyanis a negyedik helyen állnak. És a játékuk, amit nyújtanak, nem egy kiesni készülő csapat képét mutatja.

Az Union első idényében a 11. helyen végzett, mindössze gólaránnyal lemaradva a sokkal jobb anyagi lehetőségekkel és nagyobb Bundesliga-történettel rendelkező Hertha BSC mögött. Idén hét fordulóból mindössze egyszer kaptak ki. A nyitófordulóban az Augsburg győzte le őket. Azóta ikszeltek a Gladbach, Schalke, Freiburg hármassal. Míg a Mainzot 4-0-ra, a Hoffenheimet 3-1-re, a Bielefeldet pedig 5-0-ra verték meg. Tehát – az elméleti kiesés elleni harcban két vetélytársat is kiütve győztek le.