Unalmas Bundesliga?

Záróra az európai bajnokságokban. Legtöbb helyen már lejátszották az utolsó fordulót, de a többieknél is már majdnem mindenhol megvan a bajnok kiléte. Itt az ideje, hogy a Bundesligát elhelyezzük a nagy európai topligák között.

A Bundesligát a külső szemlélők általában azzal intézik el, hogy a Bayern München sokkal jobb, mint a többiek, a bajnokságnak nincs igazi tétje, a Liga unalmas. Mások ehhez még azt is hozzáteszik, hogy a Bayern koncepcionálisan „rabolja le” ellenfeleit: nem a saját erősödésére, hanem azok gyengítésére. Ennek a logikának a másik oldalával már mi is foglalkoztunk, de a korábbi gladbachi Marc-Andre ter-Stegen BL-elődöntőbeli parádés teljesítménye is azt erősíti – külön kiemelve a magától értetődőt, hogy a Bayernnél jelenleg nincs kapuskérdés -, miért kéne a Bayernnek szó nélkül átengednie Mario Götzét vagy épp Michael Ballackot a nemzetközi vetélytársaknak pusztán azért, mert ők egy hazai vetélytárs játékosai, s távozásukkal a vetélytárs eleve gyengül.

Morálisan még ingoványosabb terület, amikor maguk a Bayern München szurkolói nem ismerik el a Bundesliga bajnoki cím értékét. A bajnoki teljesítmény lefitymálásával kedvenceink egész éves, naponta megvívott – akár a pályán, akár az edzésen, akár a súlyos sérülésből való visszatérés során – küzdelmét veszik semmibe. Ezzel a magatartással szemben a közelmúltban például Jupp Heynckes, Ottmar Hitzfeld, Jerome Boateng és tegnap Thomas Müller is kikelt.
De vajon mi van a látszat mögött? Valóban annyira unalmas lenne a Bundesliga? Valóban páratlan a Bayern München dominanciája?

Bundesliga

A Bayern 10 pontnyi előnnyel nyerte meg a bajnokságot. Ez az előny 15 pontos volt a matematikai elsőség begyűjtésekor. Mivel a csapat a végjátékra látványosan kiengedett a bajnokságban, így az a korrekt, ha ebből a 15 pontos előnyből indulunk ki.
Az elmúlt 10 évben a Bayern hat alkalommal nyerte meg a Bundesliga. Összességében négy olyan csapat volt, amely bajnoki címet ünnepelhetett (BVB 2x, Wolfsburg és Stuttgart 1-1).

La Liga

A La Ligát klasszikusan kétcsapatos bajnokságként írják le. Kétségtelen, hogy Európa három legerősebb csapata közül kettő ebben a bajnokságban játszik. Így az is biztosított, hogy a bajnok kiléte (majdnem) a legvégéig nem dől el. A két csapat dominanciáját a közelmúltban csak ritkán tudták megdönteni a többiek.

Az elmúlt 10 évben a Barcelona 6 alkalommal nyert bajnokságot, mellette a Real Madrid háromszor és tavaly az Atletico Madrid. Összességében három együttes.

Serie A

Olaszországban a Juventus is egyeduralkodónak számít az utóbbi időkben. Zsinórban negyedik alkalommal nyerte meg a bajnokságot (Németországban ilyen még sosem fordult elő). Egy fordulóval a vége előtt 16 (!) pont az előnye.

Az utóbbi 10 évben három csapat ünnepelt bajnoki címet. Négyszer a Juventus, négyszer az Inter, egyszer a Milan. 2006-ban pedig a Juventus végzett az élen, de a bundabotrányból végül az Inter jött hivatalosan bajnokként. Itt is három együttes örülhetett.

Premier League

A topligák közül az angolt tartják a legkomplexebbnek. Ennek ellenére a Chelsea magabiztosan, hetekkel a vége előtt megnyerte a bajnokságot. Előnye végül 8 pont lett, ami néhány héttel ezelőtt még 13 is volt.
Az elmúlt 10 évben három csapat ünnepelt bajnoki címet: a Manchester United ötször, a Chelsea háromszor és a Manchester City kétszer. Érdekesség, hogy a Premiere League 1992-es indulása óta a United 13-szor nyert bajnokságot. Ugyanannyiszor, mint a Bayern München. Nem példa nélküli a Bayern hegemóniája.

Ligue 1

Franciaországban egy mesterségesen felduzzasztott csapat, a PSG nyerte meg a bajnokságot. Előnye a célvonalban 8 pontnyi volt. Ők is zsinórban harmadik alkalommal ünnepeltek. Előtte a Bordeaux, Marseille, Lille, Montpellier négyes elsőségével roppant változatos képet mutatott a Ligue 1. Ez a változatosság a Lyon hét évig tartó hegemóniáját törte meg. Tízéves viszonylatban hatan ünnepeltek bajnoki címet.