Németország történelmi elsőségre is hajt a VB-n

Hatalmas slágermeccs lesz kedden este Berlinben. A világbajnok német válogatott a rekordbajnok brazilokat fogadja barátságos meccsen.

Related image

Mindkét félnél még élénken élnek a 2014-es emlékek. Egyszeri és megismételhetetlen pillanatok voltak ezek a német futball történetében, míg a brazilok számára  a felejthetetlennek tűnt 1950-es VB-kudarcot is a háttérbe tudta szorítani.
Idén viszont már maximum mentálisan lehet ott a fejekben a 2014-es elődöntő. A világbajnokságon minden nulláról indul.

Németország és Brazília két hagyományos futballnagyhatalom. Van, amikor egyik vagy másik nem rendezik olyan jó csapattal, de alapvetően mindig mindenki számol velük. És állandó beszédtéma, vajon milyenek lesznek a brazilok vagy a németek a VB-n. Idén ráadásul minkét csapat a legszűkebb esélyesek közé tartozik, így jelentős az esély arra, hogy a felek majd a VB-n is összefutnak. Szerencsétlen esetben már nyolcaddöntőben is van egyébként erre esély.

A VB-k történetének két legeredményesebb válogatottjáról van szó. Brazília ötször is megnyerte a világbajnokságot. Németország – Olaszország mellett – négyszer. Brazília az összes eddigi VB-n ott volt. Németország kétszer hiányzott, de egyszer sem a pályán elért eredmények alapján. 1930-ban a megterhelő költségek miatt nem tudtak elutazni Uruguay-ba, míg 1950-ben világháborús vesztesként még nem vehetett részt a selejtezőkben.

Image result for 2002  brazil germany

Németország az eddigi 18 részvételéből 12-szer odaért a dobogóra: Négy arany, négy ezüst, négy bronz. Brazília pedig 20-ból 9-szer volt dobogós: öt arany, 2 ezüst és 2 bronz.

Ha Németország idén világbajnok lesz, akkor nemcsak beéri Brazíliát, de az érmeknek köszönhetően be is előzi őket: az idei VB arról is szól, ki lesz a világbajnokságok rekordere.

De ha kiterjesztjük, akkor arról is szólhat, Németország válik-e minden idők legeredményesebb futballválogatottjává. Ez azonban erősen véleményes – még az eredmények terén is. Hiszen nehezen hasonlítható össze több kontinens saját bajnoksága, a Konföderációs Kupa, és végképp az olimpiai torna. A világbajnokság felülír mindent, ez nem kérdés.
Németország háromszoros Európa-bajnok és háromszoros ezüstérmes. Ezzel szemben Brazília nyolcszor is megnyerte a dél-amerikai kontinenstornát. Aligha összehasonlítható a kettő. Németország a saját kontinensén – a döntőket beszámítva Spanyolországgal szemben is – rekorder. Brazíliánál viszont Uruguay és Argentína is többször nyert. Többször rendeztek ilyen tornát, kevesebb csapat részvételével. De mégiscsak nyolcszor oda kellett érni.

A Konföderációs Kupákon Németország egyszeres győztes, címvédő. Brazília pedig négyszer is megnyerte a kétséges presztízsű tornát.

Image result for 2016 brazil germany

Az olimpiát jóideje B-válogatottak, majd U23-as csapatok részvételével rendezik. Így nehezen számolható be. A 2016-os döntőben Brazíliai büntetőkkel legyűrte Németországot, így ők először nyerték meg a tornát. Németország még sosem. Pontosabban a Német Szövetségi Köztársaság és elődjei még sosem. Hiszen 1976-ban az NDK csapata lett olimpiai bajnok.

Nem egyszerű tehát egzakt következtetéseket levonni. Mindenesetre az látszik, hogy nem „csupán” a címvédés a célja Németországnak a tornán. Hiszen történelmi léptékű tettben bíznak. 56 éve nem volt címvédés. Jogi Löw lehet minden idők legsikeresebb német kapitánya. Németországban még senki sem nyert kétszer játékosként VB-t, idén a keret harmadának összejöhet.  Ahogyan a német futball is történelmi dobogó tetejére érhet oda.