Nem a sárga lap a kemény védő értékmérője!

Megütött egy kicsit Bernd Storck friss nyilatkozata, melyben azt kifogásolta, hogy Andorra ellen egyetlen védője sem kapott sárgát. Magától értetődő, hogy a profi futballban mind a keménység, mind a kockázatvállalás fontos tényező. Enélkül nem válik senkiből sem profi futballista. Győzelmet meg pláne nem remélhet.


Függetlenül az ellenfél teljesítőképességétől, nonszensznek érzem, hogy mindezt a sárgalapok száma alapján akarjuk értékelni. Nem kell ugyanis halmozni a sárgákat ahhoz, hogy valaki tekintélyt parancsoló védő legyen. Erre a legtisztább példát éppen honfitársa jegyzi.

– Philipp Lahm aktív pályafutása alatt egyetlen piros lapot sem kapott.
– Sárgalapos eltiltást is mindössze kétszer kellett tudomásul vennie.
– 372 Bundesliga-meccsen 24 sárgát gyűjtött.
– Volt, hogy 10 hónapon keresztül egyet sem kapott a Bundesligában.
– A világbajnoki döntőben az ÖSSZES párharcát megnyerte. Azt is, amit fejjel vívott.
– 2013-ban a Juventus és a Barcelona elleni összesen négy meccset egyaránt az eltiltás veszélye mellett játszotta le. És sárgalap nélkül oldotta meg a feladatát. Világklasszis csapatokkal és kőkemény támadókkal szemben.
Nyilván én örülök annak, ha egy játékos férfiasan beleáll a párharcokba, és szomorú vagyok, ha azt látom, hogy bármelyik játékos csak kvázi piknikezni megy ki a pályára. De ennek nem lehet csalhatatlan fokmérője a sárga lap. A keménységnek maga a keménység a fokmérője.