Nationalelf: A folyamatos változás jegyében

A héten végre kezdetét veszi a franciaországi Európa-bajnokság. A VB-címvédő németek egy továbbra is átalakulóban lévő, de mindenképpen az esélyesek között számon tartott csapattal indulnak neki a kalandnak.


Idén 10 éve, hogy Joachim Löw vette át a Nationalelf irányítását. A hazai világbajnokságot követően egy nagyon fiatal garnitúrát kapott kézhez, akiket ráadásul már másodedzőként is megismerhetett. Időközben azonban beértek azok a fiatalok, akik már az új utánpótlás-rendszerben nevelkedtek. 10 év alatt összességében 82 tehetség – vagy épp Roman Weidenfeller 33 évesen – kapta meg az esélyt arra, hogy bemutatkozhasson a Nationalelfben. A május végi Szlovákia elleni mérkőzésen négyen (Leno, Weigl, Brandt, Kimmich), közülük hárman az EB-n is ott lesznek. A Schweini&Poldi kettőst leszámítva a jelenlegi keretből mindenki Löw alatt mutatkozott be. Ők pedig már a negyedik EB-jükre készülnek.

A koncepció lényege a folyamatosan vérfrissítés, ez egyelőre problémát nem okozott, sőt legutóbb VB-aranyban csúcsosodott ki. Azonban az Európa-bajnokság remekül meg fogja mutatni, hogy a 30 év felettiek (Lahm, Klose, Mertesacker illetve a keretben ott lévő, de sérülésekkel küszködő Schweinsteiger) hiányában milyen szintet képvisel ez a csapat.

Hihetetlen gyorsan változik Jogi Löw kerete: nagyon hamar, akár egy hosszabbra nyúlt sérüléssel vagy rossz klubváltással is végleg ki lehet szorulni a keretből; de látjuk azt is, hogy akár egy jó (profi) szezon is elég az esélyhez. Gyakorlatilag unikumnak számít az olyan játékos, mint Lukas Podolski, aki a klubkarrierjét tekintve sok csalódáson van túl, jelenleg sem elitbajnokságban focizik, a kapitány bizalma azonban mégis töretlen vele szemben. Olyannyira, hogy akár még Lothar Matthäus 150-es válogatottsági rekordját is megközelítheti majd.

Nagyon érdekes belegondolni abba, mi lett azokkal a srácokkal, akik Jogi Löw első tornáján, a 2008-as EB-n ott voltak.

Három olyan játékos van, aki ott lesz ezen az EB-n is: Schweinsteiger, Podolski és Gomez. Utóbbinak a 2008-as volt az első nagy tornája, csak a sérülései akadályozták meg, hogy ott legyen a 2014-es VB-n.

Vannak olyanok, akik már azóta befejezték a karrierjüket. Némelyek a koruk miatt (Jens Lehmann, Arne Friedrich, Torsten Frings, Oliver Neuville, Michael Ballack, Tim Borowski, Christoph Metzelder). Vannak olyanok is, akik koruk alapján még mindig profik lehetnének, de a sérülések közbeszóltak (Marcel Jansen, David Odonkor, Simon Rolfes, Thomas Hitzlsperger). És persze ott van Robert Enke, aki 39 éves lenne.

A többiek közül Philipp Lahm (Bayern), Per Mertesacker (Arsenal) és Miroslav Klose (most még Lazio) maguk jelentették be visszavonulásukat. Kevin Kuranyit (Hoffenheim) pedig kifejezetten kizárták a válogatottból. A többiek esetében elméletileg nem lett volna kizárt a válogatottság, legalább is egy „Poldi-kártyával” biztosan nem: Clemens Fritz (Werder), Heiko Westermann (Betis Sevilla), Piotr Trochowski (Augsburg), Rene Adler (HSV).

Meg kell még említeni Gonzalo Castro nevét. A Dortmund középpályása, akitől egyébként a jobbhátvéd szerepkör sem idegen, 2009-ben U21-es EB-t nyert, de már előtte, 2007 áprilisában bemutatkozott a Nationalelfben. Abban az évben összesen 5-ször kapott lehetőséget a bizonyításra, azóta egyszer sem. Idén sem.

Figyelmetekbe ajánlom a VÉGÜL MINDIG A NÉMETEK című magyar nyelvű könyvet, mely az fcbayermunchen.hu virtuális szerkesztőségéből jött ki. Az alábbi módon lehet beszerezni: KATT.