Mivel foglalkozik a DFL?

a hírekben gyakran találkozhattok a DFL megnevezéssel. Tekintsük át, milyen szerepet is tölt be a német futballban ez a szervezet!


A DFL – Deutsche Fußball Liga (magyarul: Német Labdarúgó Liga) a német profi klubok szövetsége, érdekvédelmi szervezete, mely egyben a férfi Bundesliga első két osztályának lebonyolítását is végzi. Nem azonos a DFB-vel (Deutschen Fußball-Bund, Német Labdarúgó Szövetség), amely általánosságban az egész német futball átfogja.

A DFL – a klubokhoz hasonlóan – kétféle jogi személyként jelenik meg. Egyfelől egy speciális sportszövetség (hivatalos elnevezése: Die Liga – Fußballverband e.V , a Bundesliga illetve Bundesliga 2. mindenkori 36 egyesületből álló összefogás. Másfelől pedig egy gazdasági társaság is, amely frankfurti (Majna) székhellyel korlátolt felelősségű társaságként működik. Ennek egyedül tulajdonosa a DFL, mint sportegyesület.

A 2001-től működő DFL a német profi klubfutball menedzselésében vesz részt. Szinte kizárólagosan a DFL kezében van a Bundesliga és a Bundesliga 2. szervezése. Ez lefedi az egész folyamatot a bajnokság lebonyolítási elveinek meghatározásától az indulási jogok megadásán át az egyes mérkőzések koordinálásáig. A DFL határozza meg, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy klubnak ahhoz, hogy indulhasson a bajnokságban, de azt is, hogy az egyes hétvégéken a körülmények alkalmasak-e az adott mérkőzés megrendezésére. Az ismert 50 % + 1-es szabály lefektetése és betartatása is a DFL hatáskörében jelenik meg. De hivatalosan a DFL az, amely dönt arról, mely csapatok indulhatnak a nemzetközi kupákban. Persze nehéz lenne olyan helyzetet elképzelni, ahol nem a pályán elért eredmény dönt, de Európában több helyen láthatunk olyat, hogy a ligakupa megnyerése is EL-helyet ér, de van, ahol nagy lobbi folyik aziránt, hogy a nemzeti kupa megnyerésével lehessen megszerezni a BL-selejtezős helyet, elsősorban Hollandiából ismert a nemzetközi helyekért való rájátszás megoldása.

A DFL kezeli a Bundesliga 1. és 2. pénzügyeit is. Az egész sarokpontja a televíziós- és rádióközvetítési jogok értékesítése. S persze az abból származó bevételek elosztása a klubok között. Ne feledjük, döntési szinten a DFL a klubok összességét jelenti. Így a TV-s bevételek elosztásának arányait is maguk a klubok határozzák meg és nem egy elkülönült szervezet (mint lenne például a szövetség, a DFB). Az UEFA a nemzetközi kupasorozatokból szerzett bevételek egy részét az adott bajnokság eredményei alapján közvetlenül a bajnokságot szervezőkhöz juttatja. Németország a DFL az a szervezet, amelyik gondoskodik ezen összegek továbbosztásáról. Németországban ezeket az összegeket kizárólagosan az UEFA-koefficiensek alapján osztják szét.

A DFL köti meg a Liga többi üzleti szerződését is. Nagyszerű példát szolgáltatnak erre a számítógépes játékok, melyekben megjelenhetnek a játékosok nevei, arcmásai, a klubok logói, a stadionok karakteres jegyei, egyáltalán a Bundesliga név. Ezeknek a felhasználására nem közvetlenül a játékos vagy a klub ad engedélyt, hanem képviselőként eljárva a DFL – csomagban. A bevételt pedig szétosztja a jogosultak között.

A DFL a német férfi profi futball érdekvédelmi szervezete is. A klubok és a Liga érdekeinek védelmében fellép a nemzetközi szervezek, de akár a DFB-vel szemben.
Jelenleg a DFL szervezi a német Szuperkupát is.

Legfőbb döntéshozó szervét a 36 első- illetve másodosztályú klub képviselői alkotják. A működés folyamatosságát a DFL elnöksége biztosítja. Elnöke Dr. Reinhard Rauball, aki egyben a Borussia Dortmund elnöke is. A kilenctagú elnökségnek Karl Hopfner, a Bayern München elnöke is tagja. Rauball elnökletével felügyelőbizottság is működik. A híradásokban még Christian Seifert és Andreas Rettig nevével találkozunk. Ők alkotják a DFL üzleti vezetőségét. Ők felelősek a Liga gazdálkodásáért, így a TV-s jogdíjak megfelelő értékesítéséért is.