Mire számíthatunk még a Bundesligában?

Eldőlni látszanak a dolgok a Bundesligában. Négy fordulóval a vége előtt már egészen tisztul a kép, de azért még bőven várhatóak izgalmak.Image result for bundesliga 2018Az eléggé korán biztossá vált, hogy a Bayern München megvédi bajnoki címét. Amikor Carlo Ancelotti menesztésre került, még úgy tűnt, hogy a BVB kifoghat rajtuk ebben a szezonban. A végére azonban ismét egyértelművé vált a helyzet. Amúgy Angliában (+16 pont), Franciaországban (+17 pont) és Spanyolországban (+11 pont) is mindenki számára egyértelmű a bajnoki cím sorsa. A Barcelonának még kell néhány pont a bajnoki cím bebiztosításához, ahogyan a hatpontos előnyben álló Juventusnak is. A topligák várható bajnokai közül egyedül a Bayern van még versenyben Európában.

Helyreálló rend a BL-helyeken

A következő szezonban a Bundesliga csapatai már fixen négy helyet kapnak a BL-főtáblán, tehát ebből a szempontból nincs különbség a harmadik és negyedik hely között. Négy fordulóval a vége előtt itt is tisztulni akar a kép. Az 55 pontos Schalke nagy lépést tett a második hely felé a hétvégi derbigyőzelemmel. De az 51 pontos Leverkusennek és Dortmundnak is kiváló esélyei vannak a főtáblára: négy ponttal előzik meg a Lipcsét és öttel a Hoffenheim, Frankfurt párost.

A szombati Leverkusen – Dortmund illetve Lipcse- Hoffenheim meccsek azonban döntőek lesznek: aki nyer az utóbbin, a lehető legközelebb kerül ahhoz a csapathoz, amelyik nem nyer a másikon. Az utolsó fordulóban a Hoffenheim – Dortmund még szintén kőkemény lehet.

Harc az Európa-Ligáért

Az 5-7. helyen álló csapatok tehát még odaérhetnek a BL-helyekre is. De nekik legelőször is a nemzetközi kupás helyet kell bebiztosítaniuk. A nyolcadik Mönchenglabach már hat pontra áll tőlük. Kedvező ezeknek a csapatoknak, hogy a Német Kupában nincs nagy meglepetés: a Bayern, Schalke, Frankfurt hármas /szerdán reggel zárul a cikk/ valószínűsíti, hogy a 7. hely is Európa-Ligát jelent majd. Olyan esetben nem, ha a Frankfurt lecsúszik a nyolcadik helyre, de megnyeri a Német Kupát.

 

Kinek kell túlóráznia?

A hétfő esti különös videóbírós eset alaposan befolyásolja majd a kiesés elleni küzdelmet. A HSV és a Köln helyzete reménytelen. De a Mainz – Freiburg – Wolfsburg hármas még nagyon izgulhat az osztályozó miatt. Érdekes, hogy a Köln és a HSV is játszik a Wolfsburg – Freiburg kettőssel. Két-két győzelem még megkavarhatja a helyzetet, de ehhez már tényleg több kell a puszta matematikánál.

Kultcsapatok győzelme és bukása az alsóházakban

Sokkal durvább a helyzet a másodosztályban. A 4. Jahn Regensburg még mindig csak hét ponttal előzi meg az osztályozós helyen álló St. Paulit. Előbbinek a kiesés miatt nem nagyon kell izgulnia, hiszen az egymás elleni meccsek miatt képtelenség, hogy minden középcsapat sorban nyerje a hátralévő meccseit. De egy huszáros hajrával még beérhetik az öt pont előnnyel álló Holstein Kielt. Akik még a Düsseldorf/Nürnberg kettőst is üldözik. A jövő hétfői Kiel – Nürnberg meccset mindenképpen érdemes betáblázni. A 33. fordulóban pedig Düsseldorf – Kiel találkozóra kerül sor. Ha ezeken bénáznának a nagynevű klubok, akkor az utolsó fordulóban még fontos lehet a Nürnberg – Düsseldorf rangadó.

A kiesés elleni küzdelem még nagyon nem dőlt el, négy 37 pontos csapat áll az osztályozónál, de a 9. Union Berlin is csak három ponttal előzi meg őket. A Kaiserslautern valószínűleg kiesik, a Darmstadtnak még van esélye a bentmaradásra.

A 3. Ligából a Padernborg, Magdeburg kettős feljutásával lehet számolni. A Wehen/Wiesbaden osztályozóra várhat.

Végül mindig a németek