Mekkora előnyt jelenthet a hazai pálya?

11 ország, 11 stadionjában rendezik meg az idei Európa-bajnokságot. Ez azt jelenti, hogy a csoportmeccsek során minden csoport lesz 1-2 csapat, amelyik a hazai pálya előnyét élvezheti.

Euro 2020. Before Germany - France, Munich does not vibrate [Vidéo] - Euro 2020A 11 rendező város közül 9-nek a válogatottja is kint van az EB-n. Mivel azonban Baku a törökök számára kvázi hazai pálya, ezért talán egyedül a román főváros számára marad semleges ez a torna. A többi rendező ország 2-3 meccset otthon játszik.

Remek hangulatot varázsoltak a szurkolók Rómában is, Londonban is és Amszterdamban is, ezzel a végső esélyes hazai csapat mindhárom esetben plusz impulzusokhoz jutott. Ráadásul őket az EB-k alatti utazások is csak a torna második felében fogják érinteni – ha érintik, ugye azért az angoloknak most majdnem az egész torna hazai lehet. A belgákat szemmel láthatón nem vágta földhöz, hogy Brüsszel végül nem rendez, az oroszoknak pedig nem hozott túl sok jót a hazai nyitány. – ez intő jel lehet a németeknek is, hiszen önmagában a hazai pálya nem fogja megnyerni a meccseket. A dánok meccse természetesen kevésbé értékelhető ebből az szempontból is.
És itt érkezünk el az F-csoporthoz. A németek mégiscsak hazai pályán fognak játszani három meccset is. Mindhármat Münchenben – a főhadiszállással megegyező tartományban. Még olyan sincs, mint a 2006-os VB-n, hogy München, Dortmund, Berlin volt a menetrend. Itt most csak München.

Az a város, amelynek legjobb csapata nyolc játékost is (közte a kezdőcsapat felét) ad a németeknek. Négy francia mellett ugye.

Egyébként a magyar válogatottnak is remek a két hazai mérkőzés. A továbbjutás logikája szerint akár egy jó meccs is elég lehet a továbbjutáshoz. Erre a magyar válogatottnak két dobása lesz hazai pályán azzal, ha ez nem is jön össze, akkor ráadásként még lesz egy bónuszesélye Münchenben is. Természetesen a papírformával mind a németek, mind a magyar válogatott tekintetében tisztában vagyok.