Megéri edzőt váltani a végjátékra?

A korábbi évekhez képest szokatlanul nagy izgalmakat tartogat a Bundesliga utolsó négy fordulója. A Borussia Dortmund nem tört meg a kínos 0-5-ös vereséget követően, továbbra is egyetlen pontra van a Bayerntől.

A képen a következők lehetnek: 7 emberDe komoly számolgatás zajlik a nemzetközi kupás helyekért is. S végül itt van a harc a kiesés ellen. Az események úgy hozták, hogy négy patinás klub izgulhat még. Ráadásul négy olyan csapat, amely nemcsak a TV-nézők érdeklődését vívja ki, de pozitívan befolyásolja a stadionokbeli átlagos nézőszámot is. (A 2006-os VB-n mindegyikben rendeztek meccseket.)

A Hannovernél már rezignáltan várják, mikor válik biztossá a kiesésük, teljesen azért még nem biztos. A Nürnberg három pontra áll a már osztályozós Stuttgarttól. De a hatpontos előnyével még a Schalke sem nyugodhat meg. Matematikailag még az Augsburg és a Freiburg is lecsúszhat az osztályozóra, de ez aligha fog megtörténni.

Ilyenkor adja magát a kérdés, szükséges-e az utolsó fordulókra edzőt váltani? A Hannover, Nürnberg, Schalke hármasnál ez idén tavasszal már megtörtént. A Stuttgartnál is volt már edzőváltás a szezonban, de ők az Augsburg elleni 6-0-s megsemmisítő vereséget követően ismét lapot húztak. Nekik a Gladbach, Hertha, Wolfsburg hármas ellen kellene annyi pontot összegyűjteniük, hogy az utolsó fordulóbeli Schalke elleni mérkőzésnek még komoly tétje legyen. S persze közben figyelgetni hátrafele is.

Nem megoldhatatlan a feladat.

A BVB 2000-ben három fordulóval a vége előtt 1 pontnyira állt a kieséstől. Udo Lattek végül bent tartotta őket.

Klaus Augenthaler 2003-ban a 33. forduló előtt a 16., kieső helyen vette át a Leverkusent. Két győzelemmel végül felkúsztak a 15. helyre. A Bayer 04 előtte évben BL-döntőt játszott.

2011-ben Volker Finke három fordulóval a vége előtt vett át az 1. FC Kölnt. Kilenc pontot szereztek és végül a 10. helyen végeztek.

A német titán

2003-ban viszont ellenpéldát szolgáltat Wolfgang Wolf, aki négy fordulóval a vége előtt ült le a Nürnberg padjára. A megszerezhető tizenkét egységből nullát értek el. Ki is estek.

2004-ben az 1860 Münchennél négy fordulóval a vége előtte még nem álltak kiesőhelyen. A Falko Götz helyére belépő Gerland Vanenburggal azonban nyeretlenül zártak, az 1860 München ki is esett, azóta se jutott vissza.

Jörg Berger 2009-ben az utolsó fordulóra ugrott be az Arminia Bielefeld padjára. Döntetlent játszottak, viszont a Cottbus (3-0 a Leverkusen ellen) és a Karlsruhe (4-0 a Hertha ellen) is nyert, így az osztályozós helyről az utolsóra pottyantak vissza. Ugyanúgy osztályozós helyről csúszott vissza a Bochum 2010-ben, amikor két fordulóval a vége előtt Dariusz Wosz vette át a csapatot.