Még csak most kezdődött el

Szégyenteljes teljesítménnyel, lényegében kérdés nélkül esett ki a német válogatott a világbajnokság csoportkörében. Megpróbáltam mindhárom idősík egységében értékelni, mit is jelent ez – elsősorban számomra. 

Image result for deutschland korea wm

1. Nagyon keserű elfogadni a tényt, hogy a Nationalelf számára ilyen hamar és ilyen csúfosan ért véget a világbajnokság. Nagyon keserű lesz figyelni, ahogyan mások még élik tovább a céljaikat, nyernek a 88. percben megítélt büntetővel, fordítanak a hosszabbításban vagy épp lemossák a pályáról a másik élcsapatot. Nagyon nehéz elfogadni, hogy ez a világbajnokság nem a német csapatról szól.

2. De ez azért lehet olyan nehéz, mert az előző legalább négy világbajnokság egyaránt szólt Németországról is. Ebben az évezredben Németország eddig mindig odaért a legjobbak közé. Erre egyetlen más válogatott sem volt képes az előző négy VB-n. Mindenkinek volt tehát blamája, legalábbis nem tudott mindig eljutni a végjátékba. Ha visszafordulva nézzük, akkor ez egy szomorú intermezzo a sikertörténetben, mely hamarosan, ha véget ér a VB és megkezdődik a klubszezon, már csak egy rossz emlék lesz. Egy példa. Emlékeztek, amikor? Ilyen.
3. És nem is kell a világvégét vizionálni. Én azt sajnálom leginkább, hogy a feljövőben lévő új generáció nem tudott lendületet gyűjteni ezen a VB-n. Amikor a Ballack-Klose klikk bemutatkozott, voltak, akik fogták a kezüket. Amikor a Lahm-Schweini klikk bemutatkozott, voltak, akik fogták kezüket, amikor a Boateng-Kroos klikk bemutatkozott, voltak, akik fogták a kezüket. Most nem voltak ilyen vezéralakok a válogatottban. Épp ezért nagyon nem szeretném, ha a fiatalok közül bárkire ráhúznánk a vizes lepedő. Pláne, hogy olyan nagyszerű tehetségek és olyannyira azonosulni tudok velük, mint legutóbb a 2006-osokkal.

A Goretzka, Werner, Kimmich, Süle, Brandt, de persze Sané, Henrichs és Arnold féle sorral kapcsolatban ugyanazt a kíváncsiságot érzem magamban, mint a Klinsmann-években Lahmékkal kapcsolatban. Nagyon remélem, hogy nem húzza vissza őket ez a rossz bemutatkozás. De persze remélem, hogy a világbajnokok közül 3-4 játékos megmarad, és nagyjából csak ők: Neuer, ha a következő klubszezonban újra formában lendül. Hummels, aki nálam kapitány lenne. Kroos, aki nem lép fel a legendás válogatott karmesterek közé, de fontos szereplő. Müller, akinek lehet ki kell majd szorulnia a kezdőből, de jelenléte minimum olyan fontos, mint a kezdőből kiszoruló Poldinak volt. És persze Götze, aki sosem vált a válogatott húzóemberévé, de mindig éreztem benne, hogy szívvel próbálkozik a válogatottban, a legfontosabb pillanatban ez meg is mutatkozott.