Ismét Rudolf Harbigról nevezik el a Dynamo Drezda stadionját

Ismét Rudolf Harbigról nevezik el a Dynamo Drezda stadionját. Ezt a keddi HSV elleni másodosztályú mérkőzést megelőzően jelentették be a klub és a névjogokat birtokló cégek képviselői.

Manapság már mindenből pénzt húznak ki a csapatok. Ilyenek a stadionok nevei is, melyek gyakorta cégek neveit viselik. A német futballban ez kifejezetten népszerű megoldás volt az elmúlt másfél évtizedben. A jelenlegi 18 elsőligás stadionból mindössze négy van, amelyik nem szponzornéven fut: a berlini Olympiastadion, a brémai Weser-Stadion, a mönchengladbachi Borussia-Park valamint a nürnbergi Max Morlock-Stadion. Egyedül Nürnbergben nevezték el egykori legendáról a stadionjukat. Az ő esetükben is a névjogokat gyakorló cég, a Consorsbank döntésének ’köszönhetően.’ Tehát a cég elvileg kiaknázhatná a reklámértéket a névadással, azonban mégis átengedi azt, hogy a szurkolók kívánságának megfelelően a világbajnok Max Morlock nevét viselhesse a stadion. Persze másfajta marketingeszközöket igénybe vettek annak érdekében, hogy pénz csorogjon hozzájuk vissza.

A másodosztályban már árnyaltabb a kép, de a csapatok több, mint fele átengedte, hogy szponzor nevét viselje a stadion. Egészen a közelmúltig így voltak Drezdában is. A Dynamo Drezda stadionját ebben az évtizedben hívták már Glücksgas-Stadionnak majd DDV-Stadionnak is.Mától viszont újra a régi nevén fut: Rudolf-Harbig-Stadion. Erre 1951 és 1971, majd 1990 és 2010 között már hosszan volt példa. A köztes időben Dynamo-Stadionnak nevezték a helyet. A mostani szavazás is erről a két névről szólt. Végül néhány %-kal nyert az előbbi.

Rudolf Harbig drezdai születésű futóként alkotott maradandót. A 30’-as évek egyik legnagyobbra tartott atlétája, a berlini olimpián váltóban bronzérmes. 800 méteren bíztak benne nagyon, azonban nem sikerült érmet szereznie. Ezekben az években, még a II. világháború kitörését követően azonban sorra futotta a világrekordokat, nyerte a versenyeket. 1944 elején tűnt el katonaként Ukrajnában.

A stadion egyébként 32.000 néző befogadására alkalmas, a 2010-es U20-as női VB-n valamint a 2011-es női VB-n rendeztek itt meccseket. A Nationalelf utoljára 1992-ben lépett pályára a stadionban.