Így juthat még tovább Németország a csoportjából!

Az a furcsaság állt elő vasárnap, hogy a német válogatott a Japán elleni vereséget követően ugyan Spanyolország ellen is csak ikszre jutott, a csoport másik meccsének alakulása okán a nap végére mégis jobb helyzetbe került, mint volt reggel.

Sicherte als Joker dem DFB-Team gegen Spanien einen Punkt: Niclas Füllkrug.A helyzet egyáltalán nem tragikus. Az biztos, hogy amennyiben csütörtökön 20 órától Németország nem győzi le Costa Ricát, akkor tutira kiesik. De persze ha Németország nem győz, akkor mi alapján is akarna továbbjutni, illetve három nyeretlen meccsel mi alapján is akarna az elitebb körhöz tartozni.

Ha Németország legyőzi Costa Ricát, akkor viszont kiválóak – de nem feltétlenek – az esélyek arra, hogy második helyen továbbjussanak.

Ez alól kivételt jelent, amennyiben Japán megveri Spanyolországot. Ha így lenne, akkor Japán 6 ponttal, Spanyolország pedig 4-gyel állna. A németek szintén 4-gyel – hiszen megbeszéltük fent, hogy csak akkor van értelme számolgatni, ha ők nyernek -, de pillanatnyilag a spanyoloknak 8-cal jobb a gólkülönbsége. Tehát egygólos japán győzelem esetén 7-tel (de inkább 8-cal) kell nyernie a németeknek a továbbjutáshoz.A japán győzelem azonban valószínűtlen – persze eleve a németek ellen is az volt -, hiszen amennyiben Spanyolország kikap, akkor még ők is veszélyeztetik a továbbjutásukat. Ha Japán és Costa Rica nyer, akkor a spanyolok is buknak. Ezt nyilván nem akarják majd megkockáztatni.

Amennyiben Japán és Spanyolország ikszelnek, akkor a német győzelemmel pontazonosság állna fenn Japán és Németország között. A gólkülönbség számít elsősorban! A japánoknak jelenleg eggyel jobb a gólkülönbségük. A német győzelemmel minimálisan kiegyenlítődne. Japán iksz esetén a kétgólos német győzelem, illetve az is elég lehet, a németek (most 2-3 a gólkülönbség) több gólt lőnek az utolsó meccsen, mint a japánok (most 2-2). Tehát, ha a japánok 0-0-t játszanak, akkor elég az 1-0-s győzelem, de ha a japánok 2-2-t játszanak, akkor már nem. Nem elég az sem, ha a német 1-0-hoz japán 1-1 társul(mindkettőnek 3-3), mert akkor bejön a képbe az egymás elleni eredmény.

Amennyiben a spanyolok megverik Japánt, akkor bármilyen győzelem elegendő a németek számára, mert akkor a németeknek 4 pontjuk lesz, a japánoknak pedig marad 3.

Meg kell még említeni, hogy közben Costa Rica is a továbbjutás reményében lép pályára, akár az iksz is elég lehet nekik a továbbjutáshoz.
Valamint az is kiemelendő, hogy Németország már tutira nem lehet majd csoportelső. Érdekes lehet persze majd a spanyoloknak annak tudatában pályára lépni, hogy például a társcsoportban Belgium második lett. De ez a matekozás is marginálisnak tűnik, hiszen a spanyolok csak akkor nem nyerik meg a csoportjukat, ha kikapnak Japántól, erre meg aligha fognak játszani.

Összességében tehát a németeknek a relatív nyugodtsághoz legalább kétgólos győzelem kell. Amennyiben ez mégsem lenne elegendő a továbbjutáshoz, mert Japán Spanyolországot is megveri, akkor úgyis gratulálni kell nekik, mert megérdemlik, hogy tovább is jussanak.