Fritz Balogh – Pozsonyból a Nationalelfbe

A legutóbbi német válogatottas cikkben már szó esett Fritz Baloghról, aki egyetlen válogatott mérkőzését épp a Nationalelf újraalakulásakor játszotta le.Image result for fritz balogh

Nem véletlen a név, Fritz Balogh valóban a történelmi Magyarország területén született. 1920. december 16-án Pozsonyban, nem sokkal a trianoni diktátum elfogadását követően. Pozsonyban ma elenyésző a magukat németajkúnak vallók száma, akkoriban azonban ez is egy multikulti város volt. Az 1910-es népszámlálás alapján többségben is voltak a németek, 33 ezren vallották magukat németnek, 32 ezren magyarnak, s mindössze 12 ezren szlováknak. A sok német persze itt is belekezdett a testedzésbe. /A DFB-nek például két prágai klub is alapítója./ Fritz Balogh is egy ilyen csapatnál kezdett el játszani Pozsonyban.
 

A második világháború idején költözött Berlinbe. Hamar felküzdötte magát az első csapatba. A háború lezárását követően igazolt a mannheimi VFL Neckarauba. A foci fokozatosan indult be újra, tehát itt-ott máshol is pályára lépett ebben az időben. Mannheimben öt év alatt fokozatosan szerzett magának országos nevet. Félcsatárként elfutásaival és góljaival maradt meg a német futballemlékezetben. Olyannyira jól ment neki, hogy 1950-ben Czeisler Lajos az AC Milanhoz hívta. Ő azonban visszautasította az ajánlatot.

Sepp Herberger ajánlatát azonban már elfogadta. A kapitány meghívta a németek háború utáni első válogatott meccsére. Ott pedig kezdőként lépett pályára. Ez volt az egyetlen válogatott találkozója.

1951. január 14-én a Neckarau 5-3-ra kikapott a Bayern München vendégeként. A hazafelé tartó vonat úton egyszer csak nem találta őt senki. Utóbb derült ki, hogy felderíthetetlen módon, de kiesett a vonatból és meghalt. Klubcsapata a Fritz-Balogh-Emléktornával emlékezik rá.