Ez lesz a német foci Szilícium-völgye

Sérgio Conceição kultikus figura a német futballban. Amikor a 2000-es EB-n a portugálok az ő mesterhármasával ejtették ki a nyomasztóan gyenge német válogatottat, a DFB-nél végleg elhatározásra jutottak: a német utánpótlást meg kell reformálni.
Related imageÉs amibe a németek belekezdenek, azt végig is csinálják, méghozzá a lehető legprofibb módon. Már az új rendszerben futott be a 2014-es világbajnokok többsége, a most színre lépők, mint Goretzka, Sané vagy Kimmich, pedig a kezdetektől ennek szellemében fociznak.

Az eredmény már most is lenyűgöző. Kapásból fel lehetne sorolni 50 olyan német játékost, aki eséllyel pályázhatna a VB-kerettagságra. Azok száma pedig még több, akik a 2000-es EB-keretbe befértek volna. (Mindezzel párhuzamosan a német női foci is ontja magából a tehetségeket. S bár a női foci az elmúlt években sokat fejlődött, így egyre nehezebb sikeresen szerepelni, a németek azért most is büszkélkednek nagy eredményekkel: ők az olimpiai címvédők.)

Épül a DFB Akadémia

Azonban a németek nem állnak meg itt, még nagyobb fokozatra kapcsolnak. Frankfurtban épül fel 2020-ig a DFB Akadémia. Erre kezdésnek 109 millió Eurót különítettek el éppen egy évvel ezelőtt.

Related image

Az akadémián ténylegesen is zajlanak majd edzések, lesz kampusz is. De a legérdekesebbek a szakmai képzési lehetőségek. Ilyen lesz az, hogy specializált képzést biztosítanak majd a játékosmegfigyelők és játékelemzők számára, hogy a megfigyelés és elemzés során a legjobb tudással, célzottan tudjanak dolgozni. Ez mindenképpen szintlépés, hiszen ennyire konkrét képzések eddig még nem voltak.

Ugyanilyen elkötelezettséggel fognak majd foglalkozni az edzői stáb illetve a technikai személyzet tagjainak képzésével és továbbképzésével. Fontos kiemelni, hogy itt nemcsak a profi klubokról van szó. Nemcsak arról van szó, hogy Jupp Heynckes mellett a legjobb fitneszedzők dolgozzanak vagy Julian Nagelsmann fejét még egy kicsit tágítsuk. Arról is. De itt egészen az amatőrklubokig, az utánpótlás-központokig vagy a szövetségi helyekig szerte ágazóan mindenhol abszolút profizmusra törekszenek. Ezért egyébként az Adadémián a Think&Tank is helyet kap, a DFB az innováció motorjaként akar azon dolgozni, hogy a német futball világszínvonalú maradjon.

Helyet kapnak olyan társtudományok is, mint a pszichológia, orvostudomány vagy a táplálkozástudomány. Az ún. tudásmenedzsment központi szerepet kap. Amiként a német szakemberek közötti kommunikáció és tapasztalatcsere is. Itt nem lesz lazsálás sem a szakembereknek, de a kezeik közé kerülő soktízezer fiatalnak sem. A játékosok nemcsak szakmai, de kapcsolódó segítséget is kapnak.


Maga az Akadémia egy 55 ezer m2-es telken működik majd. 39 tárgyaló- és konferenciaterem, 5 tanterem valamint 33 db kétágyas szoba tartozik hozzá. De 3 normál füves pálya, 1 füves félpálya és 1 műfüves kispálya is rendelkezésre áll. Mellette lesz egy fedett műfüves pálya illetve egy többfunkciós edzőterem is. Tehát a szakembereknek is lesz bőven hely arra, hogy okosodjanak és tapasztalatot cseréljenek, de az ide érkező fiatalokat is a legjobb körülmények fogadják majd. (A napi képzés persze továbbra is a saját városukban zajlik majd.)

Odafigyelni a játék folyamatos változására

A DFB Akadémia színvonalát fogja majd erősíteni Nicklas Dietrich is, akit nemcsak a válogatottból, hanem az RB Lipcséből is lehet ismerni. A 35 éves erőnléti szakember fiatal kora ellenére már jelentős tapasztalatokat szerzett: 2007-től dolgozott a Hoffenheimnél, majd 2015-ben váltott a Lipcséhez. Három éve a DFB-nél segíti az erőnléti edzések elméleti megalapozását és konkrét levezetését. A háttérben majd az oroszországi VB-n is látni fogjuk, de az utánpótlás-tornákon is elcsíphetjük őt.

Image result for nicklas dietrich dfb

Ő a jövőben a válogatott futballra fog koncentrálni. Párhuzamosan a válogatottaknál eddig betöltött feladataival a DFB Akadémián is több projektben részt vesz, ő lesz a „Fizikai Teljesítmények Koordinátora.” A napokban részletesen beszélt az új kihívásokról a DFB honlapjának: „A DFB Akadémia egy évszázados projekt. Nem tervezünk kevesebbet, mint a német futball Szilícium-völgyét. Új módszereket akarunk kifejleszteni, ismereteket összekapcsolni, az elméletet és a gyakorlatot összeegyeztetni.”

Az egyik fő cél a játékosokra nehezedő nyomás optimális szabályozása, a túlterhelés csökkentése. Végső soron a tervek szerint a szövetségnél kifejlesztett módszerekkel a klubok is jól járnak, hiszen nem túlpörgetett játékosokat kapnak vissza, a hétköznapokban pedig a meglévő újításokat ők is be tudják építeni. Fontos lesz a koordináció és kommunikáció a csapatok erőnléti edzői között.
De figyelni kell arra, hogy a játék folyamatos változásban van. Ma már nem elegendő az erőre, a gyorsaságra és az állóképességre koncentrálni a fizikai képességek terén. A korábbiakhoz képest jóval többször kell például sprintelni és felgyorsulni. Az intenzitás beosztása és változtatása kiemelt feladat. Ehhez pedig nem elegendő az, hogy vannak állóképességi és edzőtermi edzések. Ehhez képest jobban be kell tudni osztani például a regenerálódásra szánt időt. Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

No, valami ilyesmikre is számítani kell majd jövőben. Amik számunkra nem lesznek látványosak. De várhatóan örömmel tölt el bennünket, amikor a nagy meccs 113. percében majd a mi kedvenceink lesznek ott fejben és ők fognak odaérni a sorsdöntő labdára. Végülis ez a cél.