Dominancia vs. Esélyegyenlőség: Rájátszás a Bundesligában?

A Bayern München évtizedek óta utalja a német futballt. Azonban még sosem tudott olyan szintű dominanciát felmutatni, mint napjainkban.

Image result for bayern dominanz

Zsinórban hatodik bajnoki címére készül a rekordbajnok. 2014 után ismét akár már márciusban összejöhet nekik. Brutálisan korán. Pláne abból a szempontból, hogy szeptember végén edzőt is buktattak. A müncheniek 7 forduló után (amikor Willy Sagnollal ikszeltek Berlinben) 14 ponttal álltak, öt pont lemaradással a listavezető Dortmund mögött.

Akkor úgy tűnt, hogy egy időre megszakadhat a dominancia. De jött Jupp Heynckes. A mesteredzővel 19 forduló alatt mindössze 1 vereséget szenvedtek, mellette 1-szer ikszeltek. Az összes többi meccset megnyerték. Mellette a Borussia Dortmund mélyrepülésre kezdett, csak a túl késői edzőváltás segített nekik visszarázódni. 19 forduló alatt 26 ponttal gyűjtött többet a Bayern, mint potenciális vetélytársa.

Nyolc fordulóval a vége előtt a Bayern előnye 20 pont a jelenlegi második Schalkéval szemben. Matematikailag akár már ezen a hétvégén bajnok lehet a Bayern.

Huzamosan kitart a dominancia

A bajnoki versenyfutásnak is megvan a maga rendszere. A Bayern idén nem látványos játékkal lesz bajnok. Ez nem a 2012/13-as idény, de nem is a Pep Guardiola időszak. Azonban szinte mindig ellenfelük fölé tudnak nőni. Aki így tesz, bajnok lesz. Ezzel szemben a vetélytársak egymással szemben is küzdenek. Kicsit olyan, mint az egyéni mandátumra építő választási rendszerek, ahol a kihívók egymást ütik el attól, hogy érdemben közre tudjanak játszani a választásban.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a dominancia a későbbiekben sem csökken majd. Simán benne van, hogy a Bayern zsinórban 10 bajnokságot is nyerjen. Még úgyis, hogy hamarosan új edzőre lesz szüksége, a generáció aranycsinálói pedig fokozatosan fejezik be pályafutásukat.

A Bundesligának meg kell újulnia

Így egyre hangosabbak azok, akik szerint a Bundesligának meg kell újulnia. Sokak szerint play-off rendszert kell bevezetni. A bajnoki rendszerű alapszakaszt követően kieséses úton jutunk el a bajnoki döntőig, ahol egy vagy több mérkőzés dönt a bajnoki címről. Más sportágakban ez bevett szokás, de az Oberliga időszakában is hasonló rendszerrel találkoztunk. Ott a legjobb csapatok az alapszakaszban nem küzdöttek meg egymással, csak a területileg közel lévő ellenfelekkel.

Így esély nyílna arra is, hogy ne a Bayern legyen a bajnok. Más érv nem nagyon szól mellette, minthogy az egész éves munkát követően egy-egy meccsen legyőzhető a Bayern, így az, aki talpon marad, esélyt kap a bajnoki címre. Önmagában a Bayern bajnoki címének megakadályozása azonban téves cél. Már csak azért is, hiszen a bajnoki cím lényege épp az, hogy a letett munka alapján a legjobb kapja meg a Salátástálat. Ha ez a Bayern, akkor nekik kell kapniuk. Ha ők a legjobbak és nem ők veszik kézbe a Salátástálat, akkor igazságtalan az eredmény.

Image result for bayern dortmund 2011

Vannak azonban más eszközök, amikkel kontrollálni lehet a csapatok esélyegyenlőségét. Ilyen lehet a Liga bevételeinek szolidáris elosztása. A Bundesligában ez egyébként is így van. Így történhet meg, hogy a Bayern összegében még az angol utolsónál is kevesebbet pénzt gyűjt össze TV-s pénzekből. Mivel a Premier League alapból többet kaszál, így le kell írni azt is, hogy az angol bajnokhoz képest arányaiban kevesebbet kaszál.

Csínján kell azonban bánni azzal, hogy a Bayern a nemzetközi versenyfutásban lemaradjon. A nemzetközileg sikeres Bayern a Liga többi csapatának is érdeke. Többek között a befektetőket és a TV-társaságokat nagyon is érdekli, hogy van-e topcsapat a bajnokságban. A célnak nem a Bayern gyengítése, hanem a többiek erősítésének kell lennie.

Létezik-e igazságos rendszer?

Van azonban egy rendszer, ami ötvözni lenne képes az érveket. Ausztriában a következő szezontól osztott bajnokságot rendeznek. A 12 csapatos alapszakaszt követően a legjobb hat és a gyengébb hat küzd meg egymással szintén oda-visszavágós bajnoki rendszerben.

Hasonló a német Bundesligának is előnyére válhat. A nyilván több csapatos alapszakaszt követően legjobbak, 4 vagy 6 csapat küzd meg egymással újra a bajnoki címért. Fontos, hogy a csapatok csak az egymás elleni mérkőzésen elért pontjaikat vigyék tovább. Idén a Bayern tarol a többiek ellen, de a korábbi években ez nem feltétlenül volt így, sok döntetlent ért el a BL-csapatok ellen. Így végig izgalmas lehet a bajnokság. A bajnokság végén sorjáznának a rangadók. És ha nem is sikerül befogni a Bayernt (hiszen a legjobb a legjobb marad), de a Bayern is rá lenne szorítva, hogy a legjobb csapatával játsszon tavasszal is. És a többieknek is érdeke lenne, hogy ne beáldozható meccsként gondoljanak ezekre, hanem a Bayern is mindent beleadjanak. A most soron következő Lipcse és Dortmund elleni meccseknek már komoly tétje nincs. De egy ilyen rendszerben akkor is lenne tétje, ha egyébként a gyengébb csapatok ellen már nagy előnyre tett szert a Bayern.

Összefoglalóan a Ligának meg kell újulnia, megoldást kell találnia arra, hogy a dominancia helyett az esélyegyenlőséget szolgálja. De az egyenlőség az esélyben kell, hogy meglegyen, ez nem vezethet arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a célt: a bajnokság arról dönt, hogy az adott évben melyik csapat a legjobb. Ez pedig teljesítmény kérdése kell, hogy maradjon.