Bundesliga: Versenyhátrány a fizetések terén is

Amikor arról beszélünk, hogy a Bundesliga képtelen felvenni a pénzügyi versenyt a többi elitligával, nem csupán arra gondolunk, hogy a Bayernen kívül egyetlen más német csapat sem tud tucatmillió Euróért játékosokat vásárolni, hanem arról is, hogy a topjátékosok fizetését sem tudná finanszírozni.


Egy játékos fizetése nagyban függ a már letett és a jövőben elvárt teljesítményétől. A gólkirály több pénzt keres, mint a cserekapus. Azonban amikor egy profi sportoló klubtól származó jövedelmét vizsgáljuk, nemcsak a tulajdonképpeni munkaviszonyból eredő munkabért értjük alatta. A játékosok jelentik a futball alapját. Értük mennek ki a stadionba, róluk beszélnek, őket bálványozzák: ők teremtik meg azt a helyzetet, hogy a szurkolók illetve a szponzorok pénzt ölnek a sportba.

A játékos a pályafutása alatt nemcsak átvitt értelemben viszi vásárra a bőrét: a személye, az imázsa is megjelenik a piacon tárgyiasult vagy intellektuális formában: megveszed a Ribéry-feliratú mezt, megnézed az AUDI marketingfilmjét, amiben Neuer autót vezet, játszol a FIFÁ-val, ahol egy Müller-arcú bábúval gólokat vágsz. Ezekből a dolgokból a DFL-nek (közvetítési jogok, vagy az EA-vel való szerződés) illetve a klubnak bevételei lesznek. Aminek egy része értelemszerűen a játékosokat illeti. És előfordulhat, hogy egy levitézlett szupersztár elmegy Amerikába, ahol a társak sokkal jobban futballoznak, mint ő, de mégis csak miatta van teltház vagy csak az ő mezét veszik. De előfordulhat, hogy a Bayernben akkor még 0 percet teljesítő Mario Götze nagyobb marketingerővel bír, mint az évek óta alapember Toni Kroos.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy minden egyes játékossal külön-külön megállapodás köttetik. Függ az adott helyzettől is, hogy mennyiben sikerült megegyezni. Mario Götze 2013-ban mehetett volna a Manchester City-hez is – mivel volt kivásárlási ár, így a BVB-nek túl sok beleszólása nem volt a dologba -, Angliában jóval többet kereshetett volna. Mégis a Bayern mellett döntött. De a Bayernnek is oda kellett tennie magát, Kalle Rummenigge két szép szeméért még nem fog senki aláírni. Így vált Mario Götze 21 évesen a klub legtöbbet kereső játékosává. /A játékosok egyéni szponzori szerződései külön téma, ott közvetlenül a cég fizet/ – Robert Lewandowski esetében pedig egy komoly, 10 millió Euró összegű aláírási bónuszról is érkeztek hírek. Őt is sok helyre hívták, ő is bárhova mehetett volna.

A spanyol Marca ma tette közzé a La Liga klubjainak fizetési listáját. Összesen 1,7 milliárd Eurót költenek a spanyol klubok a játékosok fizetésére ebben az évben – mindent beleszámítva, a bónuszokat is. az élen járó Real Madrid és FC Barcelona 431 illetőleg 422 millió Eurónál tart, de az Atletico Madrid is még 160 milliót költ a játékosok fizetésére. Önmagában durva számok, még durvább, hogy az előző évhez képest 32 %-kal emelkedtek a fizetések. A Real Madridnál például 103 millió Euróval.
A Bayern Münchennél friss számok még nem állnak rendelkezésre, de tavalyiak igen: nagyjából 144 millió Eurót költöttünk a játékosok alapfizetésére – itt bónuszok nélkül (pl. a BL-győzelemért 2013-ban 850.000 Euró járt játékosonként). Például a Borussia Dortmundnál ez az összeg nem haladja meg az 50-60 millió Eurót. Ez azt is jelenti, hogy a Bayern fizetési lehetőségeivel egyetlen más német klub sem tud versenyezni. Igen, ha a Bayern hív, akkor egy nagy zsák pénzt is magával hoz. De nemzetközi téren a Bayern sem tud versenyre kelni a legnagyobb vetélytársakkal pénzügyi téren. Megfordítva: bődületesen nagy dicséret az egyesületnek és tagjainak, hogy ilyen versenyhátrányban is Európa három legjobb klubjának egyike tud maradni – bízzunk benne, hogy még sokáig.

Ha egyénekre bontjuk le: a Bayernnél (tavalyi adatok) 12 millió Euróval Mario Götze és Franck Ribéry állnak az élen. Mellettük Philipp Lahm keres 10 millió Eurót, mindenki más ennél kevesebbet. Manuel Neuer, David Alaba illetve Arjen Robben például 7-7 milliót. Thomas Müller 8 millió Euróval áll, az ő esetében a közeljövőben akár szerződésmódosításra is sor kerülhet. Mivel szerződése 2019-ig szól, így a módosítás tárgya elsősorban a fizetésének növelése lesz. A médiában megjelentek szerint jó eséllyel ő lesz a Bayern legtöbbet kereső játékosa.

Lionel Messi alapfizetése 36 millió Euró, de még Neymaré is 20 millió. A France Football tavalyi összeállítása szerint Thiago Silva is 23 millió Eurót keres – Jerome Boateng hatot, Mats Hummels még talán ennyit sem. Gondoljunk csak bele, mekkora munkát végezhettek a dortmundi vezetők, hogy meg tudták őt tartani. Vagy Marco Reust. Nála azért már áttörtek egy határt: 10 millió Eurót keres évente. Ez még mindig lényegesen elmarad annál, amit Madridban vagy Manchesterben keresne, de a müncheni lehetőségekkel már versenyképes. Ivan Rakitic 8 millió Euróról indult 2014 nyarán.

A teljesebb kép érdekében:

Fejlődni a Premiere League árnyékában

Talpon maradni a nemzetközi versenyben

Egy keretre való német légiós