Mióta nem győzték le a Bundesliga csapatai a Bayernt?

Pénteken este végre elindul a Bundesliga 2018/19-es idénye. A balul elsült nyári világbajnokságot követően ismét nagyüzemre kapcsol a német foci.

A szezon legfontosabb kérdésével, a bajnok kilétével kapcsolatban ezúttal sem zajlanak nagy találgatások, a túlnyomó többség biztosra veszi a Bayern München bajnoki címét. A kérdés megválaszolására azért még jócskán várnunk kell, önmagában a presztízs senkit sem tesz bajnokká. Maguk a játékosok is aligha állnak majd feltartott kézzel, ha a bajorokkal játszanak. Ez a két bajnoki az év legfontosabb meccseinek egyike, mindenki kettőzött erővel, de legalábbis maximális ravaszsággal próbálja megállítani a Bayernt. Ha nem is a Salátástál felé vezető úton, de aznap, ott a pályán. Hányszor láttunk olyat az elmúlt másfél évtizedben, hogy egy-egy hétközi nemzetközi kupablamát követően a hétvégén brillírozik a Bayern aktuális ellenfele?!
A müncheniek hat bajnokságot nyertek zsinórban, mindig magabiztos előnnyel. De egy-egy vereség mindig becsúszott. Tavaly négy is. A Kicker gyűjtötte össze, hogy a 17 vetélytárs mióta vár arra, hogy bajnokin legyőzze a Bayernt.

Vannak azok, akik tavaly is örülhettek. Ők a Stuttgart, Lipcse, Hoffenheim, Mönchengladbach négyes. A Dortmundnak 2016 őszéig kell visszatekintenie egy ilyen győzelemig. Akkor Aubameyang góljával nyertek 1-0-ra hazai pályán.

Hertha BSC - 2008/09

Az előtte lejátszott négy Bundesliga-idényben a Bayern nemcsak magabiztos sikerének örülhetett, de önmagához képest is jól termelte a pontokat (91,90,79 és 88 pontok). De ezekben az években is becsúsztak vereségek, különösen akkor, amikor már végleg eldőlt a bajnoki cím sorsa. A Mainz, Freiburg, Augsburg, Leverkusen négyes is ekkor gyűrte le utoljára a Bayernt. No meg a Wolfsburg is 2015 legelején. Az akkori 4-1-es vereség külön emlékezetes marad.

A további hét csapat még a Bayern triplázását megelőző időben tudott győzni ellenük. A Hannover nem is olyan rég még a BL-helyekért játszott. Így volt ez 2011-ben is. Ugyan a 2011 tavaszi bajor vereség emlékezetesebb, de a Hannovernek még 2011 őszén is (a Finale Dahoam idényében) sikerült begyűjteni egy győzelmet.

A Schalke 2010 őszén nyert utoljára bajnokit a Bayern ellen, még Manuel Neuerrel a kapuban. 2010 tavaszán, emlékezetes körülmények között győzte le a Frankfurt a Bayernt. A 17 éves David Alaba megingása is kellett ahhoz, hogy a BL-hajrára gyúró Bayern az utolsó percekben kiengedje vezetését és veszni hagyjon három pontot.

Werder Bremen - 20.09.2008

Még Dárdai Pál is játszott, amikor 2009 februárjában a Hertha Andrij Voronin duplájával legyőzte a Bayernt és bejelentkezett a bajnoki versenyfutásba. Pocsék év volt a Bayern számára, 2008 őszén a Werder 5-2-re verte őket. A brémaiak 10 éve várnak egy győzelemre a rekordbajnok ellen.

A két feljutó azonban még régebb óta. A Nürnberg 2008 legelején emlékezetes 3-0-s győzelmet aratott tartományi riválisa ellen. A visszatérő Ottmar Hitzfeld előtt. Míg a Fortuna Düsseldorf utoljára 1991-ben örülhetett Bayern elleni bajnoki győzelemnek.

A Bundesliga történetében még sosem fordult elő, hogy egy csapat veretlenül vehesse át a Salátástálat. Még a Bayernnek is bődületes bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy ez a mostani felsorolás jövő májusban is időszerű maradjon.