BL: Meglepően jó hetet zártak a németek

Meglepően jó helyzetben várják a csoportkör lezárását a német csapatok a nemzetközi kupákban. A hét német csapat közül öt nyert, és reális az esély arra, hogy mindannyiukkal találkozhatunk majd tavasszal is.

Bildergebnis für hakimi inter"

Négy győzelem a BL-ben

A legkedvezőbb helyzetben továbbra is a Bayern München áll, amely tizenkét ponttal már biztosan ott lesz a BL-nyolcaddöntőben. Nekik a sorok rendezésén túl a csoportgyőzelem a következő cél. A Tottenham 7-2-es legyőzése emlékezetes marad.

Lépéselőnybe került a továbbjutás szempontjából a Borussia Dortmund is. A BVB a semmiből hozta vissza az Inter ellen, így hirtelenjében már hárompontos előnyben állnak velük szemben, egyúttal tapadnak a Barcelonára is. Komoly erőfelmérő lesz a barcelonai fellépés.

Hajszálnyira áll a továbbjutástól a Lipcse is. Két éve még lemaradtak a továbbjutásról egy hasonló erejű csoportban. Most kilenc pontjukkal vezetik a négyest. A Benfica és a Lyon ellen kell összeszedni a pontokat akár a csoportgyőzelemhez is.

Nagyon kellett a győzelem a Bayer Leverkusennek is. Három vereséget követően a negyedik körben 2-1-re legyőzték az Atletico Madridot. Topligás győzelem. A továbbjutáshoz már kevés lehet, azonban a harmadik hely elcsípése újra reális. Ehhez a Lokomotiv Moszkvát feltétlenül le kell győzni.

Bildergebnis für borussia mönchengladbach roma"

Felemás Európa-Liga

Elég régóta óta nem volt olyan, hogy négy német csapat is győzzön ugyanabban a körben. Ami viszont tetszetős még, hogy az Európa-Ligában is elég jól állnak a németek. Annak ellenére is, hogy bukdácsolnak, és ebben a körben két belga csapat is ki tudott fogni rajtuk.

A Frankfurt a hétvégi történelmi győzelmet követően most fontos pontokat hagyott veszni a Standard Liege ellen. Ahelyett, hogy ők nyerték volna meg a mérkőzést az utolsó pillanatban, az utolsó utániban mégis a belgák tudtak győzni, így most mindkét csapat 6-6 ponttal áll. Az Arsenal várhatóan továbbjut, a Guimares esélye erre csekély, így a csoport második helye e két csapat között dőlhet el.

Hasonlóan belga csapat ellen bukott a Wolfsburg. A Gent győzelmére a csoport élére ugrott, míg a Wolfsburg a második helyen két ponttal előzi meg a St. Etienne – Oleksandrija kettőst. Három hét múlva Lvovban mindenképpen nyerni kell.

Amit elvett az élet a Frankfurttól, azt visszaadta a Mönchengladbachnak. A Csikók az utolsó pillanatban nyertek az AS Roma ellen. Totál kiegyenlített a csoport. A németek most továbbjutó helyen állnak, de a biztos továbbjutáshoz a Wolfsberger AC – Basaksehir kettős ellen legalább négy pont kell.

Stabil a negyedik német BL-hely

A háttérben még mindig kell figyelni a koeffiencesek listáját. Nemcsak amiatt, hogy a német csapatok a következő években minél könnyebb csoportba kerüljenek, hanem azért is, mert az előző egy-két év rosszabb teljesítménye miatt ismét kérdésként merült fel, tudja-e tartani a negyedik BL-helyet a Bundesliga.

Különösen a 2017/18-as idény volt gyenge. Ebben a szezonban szerepelt a Köln – Freiburg – Hertha – Hoffenheim négyes az Európa-Ligában. Kapóra is jött emiatt a németek számára, hogy most már a lista első négy bajnoksága egyaránt 4-4 csapatot küldhet. A régi szabályok szerint ugyanis idén is és jövőre is csak három csapat indulhatna a BL-ben.  Hacsak nem történik valami eget rengető, a negyedik BL-hely továbbra is biztonságban marad a németek számára.