Bayern München: Sajnálhatjuk, hogy nem igazoltuk le Jürgen Kloppot

Uli Hoeneß egyik nagy hibájának nevezi azt, hogy 2008-ban hagyta magát meggyőzni arról, hogy ne Jürgen Klopp, hanem Jürgen Klinsmann mellett tegyék le a voksot. Elmondása szerint már meg is egyeztek Klopp-pal.

Bildergebnis für jürgen klopp 2008

Klinsi teljesítménye és az eredmények egyértelműen mutatják, hogy hiba volt őt megbízni az edzői feladatokkal. Miután edzői múltja korlátozott volt, klubedzőként pedig ezen a szinten egyáltalán nem dolgozott, önmagában lutri volt a megbízása. Jupp Heynckes beugrása szükségszerű volt, a csapat erőtartalékait jól megmutatta, Klinsi munkáját is minősítette. Lényegében Klinsmannhoz képest bármilyen más megoldás jobb lett volna.

Amiként a Mainztól érkező Jürgen Klopp leigazolása is biztosan észszerű lett volna, rajta már ekkor látni lehetett, hogy nagy jövő áll előtte. Hosszútávon a csapat erőssége lehetett volna, jó futballt is játszottunk volna.

Annyiban azonban meg kell védeni Uli Hoeneßt, hogy a 2008-as leigazolással máshogy alakultak volna a dolgok. A keretben rejlő hiányosságok (Robben előtt voltunk, azon a nyáron Borowski, Butt és talán csak Oddo érkeztek), Oliver Kahn búcsújával keletkező űr ugyanúgy meglett volna, embert próbáló feladatot jelentett volna Klopp számára is, hogy pályája elején a nyomást kezelje.

Amiként ahhoz, hogy Jürgen Klopp ebben a pillanatban a világ legjobb edzője legyen, aki évek óta, minden állomáshelyén bombasztikus munkát végez, valószínűleg kellett az is, hogy a Borussia Dortmundnál nyugodtan, különösebb nyomás nélkül tudjon dolgozni. Ez a Bayernnél, ahol akkor is hatalmasok voltak az elvárások, s amihez nem párosult a keret megerősítése, nem lett volna biztosított.

Összességében tehát akkor is és most is nagyon sajnálhatjuk, hogy nem igazoltuk őt le. A kép azonban árnyalt. Nem automatikus, hogy ott 2008-ban mi történt volna.

Hosszútávon úgy gondolom, hogy a legjobb német edzőnek a legjobb német csapatnál is ki kell próbálnia magát. Nem lehet kétségünk, hogy tökéletes döntés lenne mindkét fél részéről. Jelenleg és még egy ideig sajnos ez nem lesz időszerű.