Aranyba öntött német futball

Hosszú éveken át vártuk, mikor jön végre el a német futball új aranyidőszaka, a sok reménykedés és csalódást követően a Lahm-Schweinsteiger-féle generáció végre a lehető legmagasabb szinten is bizonyított.

Régóta láttuk már annak jeleit, hogy a német futballban valami igazán nagy készülődik. Mind pénzügyi, mind szakmai téren és a pályán is láttuk azokat az alapokat, melyekre egy sikersztorit lehet építeni. Nagy trófeák nélkül viszont aligha érezhettük ezeket kézzelfoghatónak.

Képtalálat a következőre: „germany world cup wins”

Az ezüst- és bronzérmek után 2013-ban a Bayern Münchennek összejött a Bajnokok Ligája-győzelem, 2014-ban pedig a Nationalelf lett a világbajnok. A jelenkori német futball megkerülhetetlenné vált.

Az, hogy a holland/katalán iskolára épülő Barcelona és spanyol válogatott egy emlékezetes korszakot hagyott maga után, kétségtelen. Ahhoz viszont talán még nem járunk eléggé előre az időben, hogy kijelentsük, eljött-e a bajor-német éra ideje. Talán egy kicsit el is kell távolodnunk az időben ahhoz, hogy objektíven tudjuk szemlélni az eseményeket. Mindenesetre a jelenlegi helyzet alapján a német futballnak remek kilátásai vannak a jövőt illetőe.n Talán jobb, mint bármely más nemzet esetében.

      –  A Nationalelf esetében nincs külső kényszer arra, hogy Jogi Löw forradalmi változásokat vezessen be: ha akarja, Klose kivételével mindenki még évekig a válogatott közelében maradhat. De ha úgy dönt, számtalan tehetséges fiatal várja még a lehetőséget. És arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy olyanok maradtak le sérülés miatt a VB-ről, mint Marco Reus, Mario Gomez, Holgerd Badstuber, Ilkay Gündogan vagy éppen a Bender-testvérek.

         –  A klubfutballban is prosperál a német futball. A Bayern München ugyan csúnya eredménnyel esett ki 2014 tavaszán a BL-ből. Ám ha most megkérdeznénk a szakmát, melyik csapat bír a legnagyobb játékerővel, jó eséllyel a legtöbben őket emelnék ki. De arról sem szabad elfelejtkezni, hogy idén már szinte rutinszerűen sikerült a bajoroknak a BL-elődöntő. Néhány éve ez még nem volt ennyire magától értetődő. Amiként az sem, hogy Bayernen kívül más német csapat is ott van a térképen. A Borussia Dortmund esetében minden nyáron nagy kérdés, hány alapemberüket fogják elszipkázni, végül azonban mindig talpon tudnak maradni. Minimálisan két olyan német csapat van jelenleg, mely bármikor képes dobbantani Európában.

        –  Bár a nyolcaddöntők a Schalke-Leverkusen páros számára csúfosan végződtek, azért mégiscsak négy német csapat jutott tovább a BL-csoportkörből. Ilyen korábban még nem volt; de a többi elitliga esetében sem mindennapos. Pénzügyileg pedig különösen hasznos. És a sorsolásoknál alapul szolgáló koefficienseknek is jót tesz.

       –  Ahol még várat magára az igazi áttörés: a Bundesliga. A német elsőosztály küzdelmei egyre magasabb színvonalúak. Megítélésében és pénzügyeiben azonban jócskán elmarad a La Ligától és a Premiere League-től. TV-s bevételeiben még a Serie A-tól is. A klubcsapatok és a válogatott sikerei, no meg a német csapatok tengerentúli terjeszkedésének beindulása újabb lendületet adhat a Bundesliga fejlődésének. A nemzetközi sikerek több ún. külföldi sztárt vonzhatnak a Bundesligába; egyre több szurkoló követi figyelemmel az eseményeket és persze a befektetők is egyre nagyobb üzleti lehetőségeket láthatnak. Az amúgy is magas szakmai munkának pedig a pénz csak jót tehet. A most felnőtté váló német tehetségek néhány év múlva egy erősebb bajnokságban, több pénzért, nagyobb nemzeti és nemzetközi megbecsülés mellett futballozhatnak. Hogy csak egy sarkított példát hozzunk: 2013-as adat alapján a Bundesliga évi 770 millió Eurót keres a TV-s jogok értékesítéséből a világban, a Premiere League évi 2,16 milliárd Eurót.