A német futball bajnoki rendszere a II. világháború küszöbén

Nemrégiben jött ki a Neflixen az 1938-as Müncheni egyezményről szóló legújabb film. A színészi játék és a fényképezés nekem tetszett, a történetmesélés felületes és félremagyarázó: amolyan netflixes.

FilGoal | News | Germany's Classico, when Bayern and Dortmund fell under Nazi rule | Eg24 News

A náci Németország 1938. szeptember 29-én, félévvel az Anschlusst követően és egy évvel Lengyelország lerohanását megelőzően a németek, az angolok, a franciák és az olaszok döntöttek Csehszlovákia feldarabolásáról. A Szudéta-vidék átmenetileg a német birodalom része lett. A politika mögött pedig mindig ott húzódik a hétköznapi élet is.

A II. világháború idején egészen a Szövetségesek benyomulásáig Németországban zajlottak futballmérkőzések és bajnokságok is. Az ún. Gauliga a náci közigazgatási beosztás alapján szerveződő bajnoki rendszer volt, mely az Oberligához hasonlóan területi alapszakaszból, majd országos play-off küzdelmekből álltak. 1944. június 18-án Berlinben még 70.000 néző előtt bajnoki döntőt rendeztek: a Dresdner SC és az LSV Hamburg (a légierő csapata) között. A bajnok drezdaiak gólkirálya Helmut Schön volt.

A rendszer létrejöttekor összesen 16 Gau működött. Ezt a későbbiekben többször átszervezték, közte azért is, mert a harmincas évek második felétől a birodalom mérete is folyamatosan nőtt.

Így jöttek létre a következő területi csoportok is:

  1. Gauliga Ostmark: Az Anschlusst követően megalakuló osztrák csoport, mely Jugoszlávia megtámadásával a Gauliga Donau-Alpenland nevet vette fel.
  2. Gauliga Sudetenland: a Szudéta-vidék csapataival.
  3. Gauliga Elsaß: 1940-ben alakult meg, az elszázi területek visszafoglalásával.
  4. Gauliga Böhmen és Mähren: a Cseh-morva protektorátus német csapataival (volt külön cseh bajnokság is)
  5. Gauliga Danzig-Westpreußen: korábbi porosz, mai lengyel területek visszafoglalásával, Danzig ugye a köztes időben is német területnek számított.
  6. Gauliga Generalgouvernement: Elfoglalt lengyel területeken (Poroszországon kívüli)
  7. Gauliga Wartheland: Mai lengyel területeken létrehozott Gau.

Az egyes Gauligák győztesei a bajnoki rájátszásban már birodalmi szinten küzdöttek. Egymeccses párharcokban, míg a bajnoki kivételével mindenki el nem fogy.