Oliver Kahn: Egy megkerülhetetlen figura

Nagyon vártuk Oliver Kahn hét eleji bejelentését. Azt érezni lehetett: túl egyértelmű utalásokat tett ahhoz, hogy ennyire egyszerű legyen a képlet. Végül alaposan megtréfált bennünket. Csalódottak lehetünk, pedig maga az alkalmazás biztos minőségi. Mint minden, amihez a Titán a nevét adja.


Azt hiszem azonban, hogy ez a marketingakció nem von le semmit az ő ikonikus alakjából. Továbbra is imádni fogjuk, s várjuk vissza a klubhoz: bármikor bármilyen formában. Talán jobban is, mint bárki mást.

Oliver Kahn egyszerűen megkerülhetetlenül fontos szereplője a Bayern München történetének, úgy kapusteljesítményével, mint kultikus egyéniségével. Lényegében nem is volt kérdéses az, ki az, akiről külön is kellene könyvet írni. Specifikusan egy-egy személyről több mű is megjelent már magyar nyelven. Fordításként az utóbbi időben Lothar Matthäusról, Franck Ribéry-ről vagy Ze Robertóról. De ha az információim nem csalnak, akkor egészen Franz Beckenbauerig kell visszamennünk, hogy találjuk egy magyar szerző tollából eredő könyvet a Bayern-univerzumból. És most már Oliver Kahnnal kapcsolatban is van ilyen. Magyar nyelven az első.

Egy könyv megtervezésekor a legelső kanyarban a durva anyagiak jelennek meg: ez egy termék, melynek előállítása, forgalmazása nagyobb pénzösszegbe kerül. Elsősorban olyan témát kell találni, ahol ez a pénzügyi kockázat minimalizálható. Már itt egyértelmű volt, hogy csakis Oliver Kahn jöhet szóba. A Titán a mi generációnk számára überelhetetlen. Nyolc évvel a karrierje lezárását követően is ő számít itthon a legnépszerűbbnek a Bayern-szurkolók körében, egy tavalyi szavazásunkon minden idők legnagyobb Bayern-alakjának is megválasztottátok. Kiállása, szenvedélye megtestesíti azt, amiért megszerettük a Bayernt. De ez fordítva is működik: minden egyes Kahn-hírnél többen is le szokták írni, hogy miatta szerették meg a német focit, kezdtek el focizni illetve védeni. Ilyen hatást egyetlen más játékosunk sem volt képes kiváltani. Pedig nem kis legendáink voltak korábban vagy vannak most.

Ez a népszerűség a könyv első hetén is meglátszott. Ha nem is mindenki fogadta örömmel, de rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezett felém is, a Pannonbajor felé is, sok olyan szurkolótárstól is, akiknek nevével a korábbiakban sajnos még nem találkoztam (talán ez is egy kapcsolódási pont lehet a honlap kapcsolatépítési törekvéseiben, hogy összehozzuk az összes magyar Bayern-szurkolót). Az pedig mindenképpen bíztató, hogy a legnagyobb országos terjesztő egy hét után máris utánpótlást kért a kiadótól. Népszerűségben tehát Oliver Kahn verhetetlen.

Fontos az is, hogy legyen miről írni. Persze bárki, aki évtizednyi időt el az élfutballban érdemes arra, hogy a történetét elmeséljék, hiszen biztos, hogy sok mindent átélt. De Oliver Kahn sztorija nagyon komplex, a csúcstól a bukásig, majd vissza a csúcsig, minden megtalálható benne. Igazi kihívás volt egy logikai fonál mentén bemutatni ezt a figurát, aki annak ellenére (sőt, azáltal) küzdött napról napra keményebben, hogy az útját bődületes bukások tarkították. Talán jobb lenne csak a szépre emlékezni, szerencsére bőven lehet is mire, de a történet így válik egésszé.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kahn a búcsút követően sem szakadt el a külvilágtól. Aktívan vesz részt a közvélemény formálásában, egyúttal egy másik, megfontolt oldalát is megmutatja számunkra. Sokkal több ő, mint egy öntörvényű sportoló.

Egy könyvnek célja az is, hogy egyfajta örök mementóként szolgáljon az utókor számára. Mi itt a magyar honlapon rendszeresen foglalkozunk legendáinkkal. Örülünk, hogy ti is támogattok ebben minket. Oliver Kahn olyan sok örömet okozott mindnyájunknak, olyan keményen tette a dolgát, hogy egyszerűen KELL valami, amivel magyar nyelven is tiszteleghetünk előtte.

Ami pedig a leginkább érdekelt az írás folyamatában, hogy a könyv valamiféle tanulságul szolgáljon. Ez a könyv rövidebb, mint az előző kettő (Sikersztori Bayern-módra 2012-2014Végül mindig a németek), de sokkal sűrűbb. Teletűzdeltem mindazzal a filozófiával és pszichológiával, ami mentén Oliver Kahn éli az életét, amit saját könyveiben, munkája során maga is propagál. Bízom benne, hogy sikerült olyan formában átadni mindazt, amit én megtanultam Oliver Kahntól, hogy számotokra is hasznos lesz. Ti magatok is fel tudjátok használni a saját életetek fordulópontjain.

A német titán című könyv megvásárolható a Líra hálózatában – a legegyszerűbb online megrendelni, de országos is több, mint 50 boltjuk polcain van már kinn a könyv. De örülök annak is, ha rajtam keresztül a kiadótól rendelitek meg a könyvet.