Amikor Oliver Kahn (majdnem) megharapta Heiko Herrlichet

Az ősz egyik legkomolyabb feladata előtt áll a Bayern München. Vasárnap a Borussia Dortmund látogat az Allianz Arenába. 


Ugyan a találkozó a négy pontos előny miatt nem bír akkora téttel, mint mondjuk a wolfsburgi kupamérkőzés, ahol nem lehet hibázni, presztízsében azonban megelőzi azt. A két csapat közötti rivalizálás nemcsak ennek az évtizednek a szülötte, már a 90’-es években is késhegyre menő csatákat vívtak egymással. Ahol nem mindig a futballé volt a főszerep.

Valószínűleg 1999. április 03-án játszották le a legtüzesebb mérkőzésüket. A Bayern ekkor 16 ponttal vezette a bajnokságot, a BVB a negyedik helyért küzdött. A tabellán elfoglalt sosem volt mérvadó ezeket a mérkőzéseken, most vasárnap sem lesz az. 

A 2-2-re végződött találkozón az ezredforduló összes FCB – BVB összecsapásához hasonlóan végig izzott a levegő: Stefan Reutert illetve Sammy Kuffourt ki is állította a játékvezető. És Oliver Kahn sem állt messze ettől. A válogatott kapust ekkoriban minden idegenbeli mérkőzésen provokálva köszöntötték az ellenfél szurkolói, Dortmundban pedig már banánokat is bedobáltak neki. Heiko Herrlich duplája révén a Dortmund már az első félidőben kétgólos előnyre tett szert. 

Hátrányban, provokáló szurkolók: ezek Oliver Kahn kedvenc körülményei. A Titán elmondása szerint a legnagyobb nyomás mellett érvényesült leginkább a győzni akarása, ekkor szabadult fel benne a legtöbb adrenalin. Ezt pedig az ellenfelek sem köszönték meg: még egygólos hátrányban Heiko Herrlich ugrott fel vele, s próbálta a labdával együtt a kapuba tessékelni. Kahn utánament és első reakcióval megpróbálta megharapni Herrlich torkát. Majd még az első félidőben a kiugró Stephan Chapuisat felé ugrott fel – a Bundesliga mai logójára emlékeztető – kung-fu rúgással. Ez már teljesen tudatos volt a kapus részéről: „Akartam egy jelet adni, hogy felébresszem a csapatot a mélyalvásból.”Heiko Herrlich egy későbbi interjúban elmondta, hogy csapattársától, Jürgen Kohlertől kapta a tippet, hogyan lehet Kahnt provokálni: „Oliver Kahn ekkor már 772 perce nem kapott gólt, úton volt a Bundesliga-rekord felé. Meg akartam törni ezt a sorozatot. Emlékszem arra, hogy Jürgen Kohler előtte odajött hozzám és azt mondta: figyelj oda, Olli magas labdáknál hagyja magát provokálni. Fuss oda békésen és egy kissé taszítsd meg, akkor elveszti az idegeit” – ismertette Herrlich, aki azt sem rejtette véka alá, inkább imponált neki Kahn reakciója: „Meglepődtem, amikor odajött hozzám és az orrát a torkomnak nyomta. De egyszerre egy belső örömöt éreztem, mert tudtam: most gyengeséget mutat, elértem a célomat.”

Hogy mennyire nem tette személyessé a pályán történteket Kahn. Egy hónap múlva találkoztak Herrlichhel Dr. Müller-Wohlfahrt müncheni rendelőjében, kedélyes csevegés mellett egy szót sem ejtettek az esetről. Mint mondják, ez benne van a pakliban az ilyen mérkőzéseken: „Ő egy világklasszis, akkor volt egy kis hibája. Neki el kell ezt nézni” – vallja Herrlich manapság is.


Maga a mérkőzés persze inkább Oliver Kahn szájíze szerint alakult, társai kétgólos hátrányból egyenlítettek, ő maga pedig a dortmundiak legendás déli tribünje előtt védte ki Lars Ricken büntetőjét.

Heiko Herrlich 2013 és 2015 között a Bayern U17-eseinek edzője volt.