A Robbéry sztori: A magától értetődő szupersztárság

Mindkét játékos esetében az első perctől az utolsóig kétségtelen volt a kiemelt státusz. Voltak persze rossz időszakok mindkét játékos esetében, erről is lesz szó. Fontosak azok is a történet megértése szempontjából. De még ezekben az időszakokban is olyan teljesítményt tettek le az asztalra, ami megkerülhetetlen.

Bildergebnis für robbéry sztori"

Franck Ribéry olyan légüres térbe érkezett, amiben az első labdába érésével máris közönségkedvencé vált. Rögtön első idényében a legjobbnak választották Németországban. Hasonló a helyzet Arjen Robbennel, aki – pocsék a szezonkezdetet követően – két nappal az érkezését követően máris berobbant a csapatba a Wolfsburg elleni nyitányán. Rögtön az első idényében a legjobbnak választották Németországban.

Olyan elemi erővel érkezett meg mindkét játékos, és ezzel olyan űrt hagy maga mögött, ami ennél a klubnál talán csak Uli Hoeneß vízióival vagy Oliver Kahn mentalitásával vethető egy papírlapra.


De ugyanez, ami megjelent akkor is, amikor e két játékos a sérüléseiből visszatért. Az ő esetükben a lehető legritkábban beszéltünk belerázódásról. Ha ők visszaszálltak, akkor azt egyből megérezte a klub. Persze a sérüléseket, és nehéz időszakokat megspóroltuk volna. De azért az bődületesen nagy virtust jelentett, hogy amikor a pályán voltak, akkor annak látszatja is volt. NO MATTER WHAT. És ugye sok esetben pedig a világklasszis csúcsokat is közelítgették. Így a Wembley-ben, ahol mindkét bajor gólnál az ő lábukon keresztül jutott a labda a hálóba.

Bildergebnis für robbéry 2013 wembley"

Ez az a mérce, amit a jövőre nézve a legjobb középpályásoktól elvárunk. Ez lett volna, amit James Rodrigueztől elvártunk volna, s ez az, amiért a Bayern München a sok-sok milliót kifizetné Philippe Coutinhóért.

A fenti soroknak persze van egy negatív vetülete is. Egészen a végéig, és elsősorban Ribéry esetében még most is szó van arról, hogy a sérülékenység, idősödés ellenére még helyük volt a csapatban. Ez pedig megnehezítette az alternatívakeresést, mely azért 2015-től fogva már kőkeményen ott lebegett a szemek előtt. Még most sem tudjuk, hogyan is lesz pontosan ezután.


 

++ Dedikált példány: András
++ Líra: https://www.lira.hu/hu/szerzo/dr-petho-andras
++ Libri: https://www.libri.hu/szerzok/petho_andras.html
++ Bookline: https://bookline.hu/szerzo/petho-andras/230864?page=1
++ Erdély/Partium: https://bookline.ro/szerzo/petho-andras/230864?page=1
++ Felvidék: https://bookline.sk/szerzo/petho-andras/230864?page=1
++ Vajdaság: http://hu.westbook.rs/search/?q=peth%C5%91+andr%C3%A1s