Tényleg annyira Szuper ez a Liga?

Felrobbant a futballvilágunk. Én nem hittem volna, hogy idáig eljuthatunk, hogy kész tényként jelentsék be a Szuperliga létrejöttét a futballban. Ez persze még nem jelent semmit, a felek a lövészárkaikon változtattak.

Mivel járna az Európai Szuperliga megvalósulása a futballban? | ELTE Online

De ha már itt vagyunk, 12 csapat jelezte , hogy elfogadja a meghívást (egy külön posztban majd talán leírom, hogy az „ultimátumot”), további 8 még várat magára, 5-5 csapat egyébként évente változna. Hogy a Bayern München nem is olyan régi bajnokedzőjétől idézzek, „STAND JETZT”, mostani állás szerint ennek a magát szupernek nevező ligának nem tagja egyetlen német vagy francia csapat sem. Tehát az öt nagy bajnokságból, az öt európai világbajnok nemzetből kettő. De úgyis megfogalmazhatjuk, hogy az Európai Unió két vezető hatalma egyelőre nem ad csapatot ehhez a bajnoksághoz.

Tényleg Európai Szuperliga?

Abba is bele lehetne menni, hogy a csapatok többségének Európán kívüli tulajdonosa van, önmagában a szervező is egy amerikai bank, a szervezet négy alelnöke közül három amerikai. Európai terméknek készül ez?


De ízlelgessük a szuper szót. Én hiszek abban, hogy a Szuperliga egy olyan tündér, aki valami különlegessel kecsegtet, de csak akkor létezik, ha abban mindenki hisz benne. Ha van egy valaki, aki nem hisz ebben, akkor nincs. Szerintem egy Szuperliga onnantól válik „szuperré”, ha abban valamennyi „szuper” csapat benne van. Nos, a BL-címvédő tartja magát, a BL-második egyelőre még nem csatlakozott. Egy Bayern München nélküli szuperbajnokság egészen egyszerűen nem szuperliga, mert a Bayern München távolmaradása ezt kizárja. Még egyszer: Stand jetzt.

Oké, így egyben óriási kiesés az európai futballnak, ha ez a 12 csapat nem vesz részt többet a Bajnokok Ligájában. De vajon egyenként akkora szuper csapatok ezek? Egyenként annyira nélkülözhetetlenek?

Problémáztunk azon az elmúlt 10 évben, hol van a két milánói klub? A Kloppot megelőző évtizedben hol volt a Liverpool? Anglia elsőszámú klubjaként hol van a Manchester United az elmúlt 10 évben a BL-ben? Pedig a pénz megvan hozzá, és „szuper” csapat… A Manchester City Pep Guardiolával most először jutott be az elődöntőbe a BL-ben… Arsenal? Ha például a Bayern szemszögéből kéne néznem, és háát ebben jó vagyok (…), akkor azt látom, hogy az Augsburg nagyobb veszélyt szokott jelenteni a győzelemre. Tottenham? Bele se menjünk.


És ugye ehhez még jönnek más csapatok is. A nap végén pedig a pénz dönt, ki kap licenszt. Tehát lesz minden héten Milan-Chelsea, de ugyanúgy lesznek Zenit-PSV meccsek is. Annyira nagyobb presztízsű lenne ez? /Ugyanez egyéként az UEFA Nemzetek Ligája koncepcióra vagy a 48 csapatos világbajnokságra is igaz./ De mostani állás szerint lesz a teljes Bundesliga vagy épp római derbik. És ugye az a Milán vagy Chelsea már csírájában sem marad ugyanaz, mint amit a szurkolók megszerettek. De a római derbi még megőrizhet magából valamit…