Ne csináljunk már genderkérdést a focistajövedelmekből!

2019 a női világbajnokság éve. Ismét összegyűlnek a legjobb női focisták, hogy eldöntsék, melyik nemzeté a legerősebb válogatott.

Képtalálat a következőre: „lionel messi ada hegerberg”

Hatalmas fejlődésen ment át a női foci. Már tizenkét éve is remek VB-t rendeztek, azóta még csak jobban erősödött a szakág. Sokszor egyébként élvezetesebb is, mint a férfiak agyontaktikázott futballja. Én úgy számítok, hogy jobban is fogom élvezni az idei VB-t, mint a tavalyi oroszországit. Ennek persze más okai is vannak.

Viszont ennyiben ki is merül a két nem futballjának összehasonlítása. Teljesen más világ, lényegében két külön sportág. És ez nem a fizikai adottságokban vagy a nemi különbségekből adódik. Talán a társadalmi gyökerekben, hagyományokból igen. <Ennek okait egyébként érdemes lenne kutatni genderszemszögből.> De a férfi foci más. A férfi fociért megőrül a világ. Összehasonlíthatatlan bármely más sporttal. Vannak más nagyszerű események, amelyek milliárdokat vonzanak, ahogyan olyan kiemelkedő más sportolók is, akik a sporttörténet ikonjai közé léptek. De csak a futball képes folyamatosan, lényegében napról napra ekkora tömegeket megmozgatni. És annak is csak a férfi ága.Ez utóbbin lehet segíteni és kell is. Fontos, hogy népszerűsítsük a női focit, hogy a különbségeket akár gesztusokkal (pl. a Bayern csapatai közösen ünnepelték bajnoki címeiket, nagyszerű pillanatok), akár a pénzek, marketing jobb elosztásával csökkentsük. De a férfi futball különleges megítélését dőreség lenne figyelmen kívül hagyni.

Például, amikor a fizetéseket akarjuk besuvasztani más, piaci alapú szellemi vagy fizikai foglalkozások közé. Nyilvánvaló, hogy azonos munkáért, azonos bér jár. Nyilvánvaló az is, legalábbis számomra, hogy a gyermekkel eltöltött időből fakadó munkaerő-piaci hátrányokat sem lehet indoknak tekinteni arra, hogy különböző alapbért határozzunk meg. De még a munkaviszonyban sem írjuk elő, hogy bármilyen munkateljesítmény mellett azonos bért kapjon bárki, függetlenül a nemétől.

A jó futballista értéket termel

A foci ráadásul maximum formálisan munkaviszony. Arról már itt is volt szó, hogy a jó focista értéket termel. Aki nem egyszerűen az elvégzett munkáért kapja a fizetését. A teljesítmény persze alapvető, de a népszerűség elsődleges. Mennyi mezt adnak el Lionel Messi nevével? Mennyi ember megy ki a stadionba miatta? Mennyit ér meg a TV-társaságnak, a szponzornak az ő neve? És persze: mekkora értéktöbbletet jelent a klubja számára? Mennyit ér meg az FC Barcelonának, hogy a klubtörténete legjobbját a soraiban tudja? Mennyit ér meg az FC Barcelonának, hogy Lionel Messi NE egy másik klubban játsszon?Hát elég sokat. Ő maga évi 130 millió Eurós jövedelemmel rendelkezik. Rekord. A női rekorder Ada Hegerbergnél ez a szám évi 750.000 Euró. Brutális különbség. < A számok forrása: SKY > A klubcsapatok és a szövetségek bőven tudnának tenni ellene, hogy a női játékosok népszerűsége és megbecsülése nagyobb legyen. Érdekük is.

De itt tényleg nem az a kérdés, hogy mindketten 90 percet töltenek-e a pályán. Hogy mindketten sikert sikerre halmoznak-e. Lionel Messi neve egyszerűen ennyit ér, Lionel Messit egyszerűen ennyien szeretik. Az nem lehet egyébként kétséges, hogy a személyiségéből fakadó jegyek (meznév, képmás a közvetítésben, reklámban, a számítógépes játékban a fizimiskája) üzletiesedéséből neki is jár. Neki is rengeteg jár. Mégiscsak az ő neve, az ő arca, az ő teljesítménye. És csak részben az ezeket árusító klubé, nemzeti vagy nemzetközi szövetségé joga. Ebben ennyi pénz van. Neked is megért 30.000 Ft-ot, hogy megvedd a mezt. Még nagyon sok embernek megér ennyit.

A problémafelvetés aggályossága egyébként hasonló volt a House of Cards című sorozatban, ahol a női főszereplővé avanzsált Robin Wright nehezményezte, hogy ugyanazért a munkáért Kevin Spacey jóval több pénzt kap. (Utóbbinak és mindenkinek az elkövetett bűncselekményekért jogilag és morálisan is felelnie kell.) Csak hát ugye míg Robin Wright egy elég jó színésznő, akit kedveltünk a Forrest Gumpban, addig Kevin Spacey korunk egyik legnagyobb színészzsenije. Egy olyan figura, aki egy-két kikacsintással is képes volt eladni a sorozatot. Ezt a sorozatot miatta kezdtük el nézni. És a hiánya miatti kíváncsiságból néztük az utolsó szezont.

A cikkben szereplő futballisták kiragadott példa, nyugodtan behelyettesítheted a saját kedvencedet is, akár férfi, akár nő.