Valójában ez nem is egy csikócsapat!

Mario Götze 22 éves volt, amikor világbajnoki címre lőtte a Natinalelfet, Kai Havertz még nincs 22 éves, amikor BL-győzelemre vezette a Chelsea-t, Kylian Mbappé 19 évesen döntötte el a 2018-as viágbajnoki döntőt. Azt gondolná az ember, hogy a futball annyira gyorsan változik, annyira gyorsan tűnnek fel az újabbnál újabb sztárok, hogy a tegnap hőseinek jelentős részének nincs is igazán ideje arra, hogy beleöregedjenek a nagyon fiatalon kiharcolt státuszukba.

Nationalmannschaft: So jubelt Jamal Musiala nach seinem DFB-Debüt - FUSSBALL NATIONALMANNSCHAFT - SPORT BILDPersze minden válogatott polarizált, megtalálható benne a nagy öreg, a csúcson lévő klasszis, a kiugróan látványos tehetség és az egyelőre egyszezonos reménység. De az elmúlt évtizedben a válogatott keretek átlagéletkora folyamatosan egyre alacsonyabb lett, voltak időszakok, amikor a játékosok fele akár még az U21-es EB-n is ott lehetett volna.

Ehhez képest meglepően hatott, hogy a német válogatott keretében ezúttal alig találunk utánpótláskorú játékost. A 26 fős keretből mindössze négyen vannak, aki az Európa-bajnokság ideje alatt nem töltik még be legalább a 25. életévüket. Robin Koch 96-os, Florian Neuhaus 97-es, Kai Havertz 99-es és egyetlen tinédzserként Jamal Musiala 2003-as. És ugye ha csak 23-as keretről lenne szó, akkor közülük is 1-2 játékos nem lenne a keret tagja.
A keretből 16-an is 25-29 évesek. A legjobb korban a szintlépéshez, sikerekhez. Hatan elmúltak már 30 évesek. De a négy mezőjátékos közül egyikük sincs még a képzeletbeli választóvonalat képező 34 év közvetlen közelében. Egyiküknek sem kell, hogy ez legyen az utolsó tornája.

Egyedül Manuel Neuer, aki elmúlt már 34 éves. De kapusként rá másként tekintünk.

Árnyalja a képet, hogy a 26 fős keretből 12-en is vannak, akik egyelőre még 20 válogatottság alatt állnak, s mindössze öten vannak, akiknek 50 válogatottságnál többük van. Ez a szám a franciáknál 9 és 7. A világbajnoki címvédőnél egyébként hasonló a korfa, mint a németeknél. Ott Mbappé a legfiatalabb.