Számokban a 90′-es német világbajnok csapat

Ráfordulunk a világbajnokságra. Még várnunk kell három hetet az újabb futballünnepre, addig is érdemes visszaemlékezünk a múlt nagyjaira. Például az 1990-es világbajnok német csapatra. Íme számokban az a siker.

Image result for germany world cup 1990

1.001 válogatottságig jutott összességében az a 12 játékos, aki pályára lépett német részről a római döntőben. Átlagosan 83 meccset játszottak. Lothar Matthäus 150-nel még mindig rekordtartó. A pályára lépő 13 argentin 480-ig jutott együtt.

33 évesen és 4 hónaposan mutatkozott be a Nationalelfben Paul Steiner. Még a Dánia elleni felkészülési meccsen kapott lehetőséget, ezzel ő az ötödik legidősebb debütánsa a németeknek. Mivel a VB-n nem lépett pályára (és utána sem), így a világbajnoki címeinek száma megegyezik a válogatottságai számával: 1. Azóta egy idősebb debütánsa volt a Nationalelfnek: Martin Max 2002-ben kapott lehetőséget 33 évesen és 253 naposan.


30% – A szavazatok 30%-a szerint(fifa.com) Jürgen Klinsmann Hollandia elleni teljesítménye volt a 90-es torna legjobbja. Miután Rudi Völlert leküldték, lényegében kettő helyett kellett dolgoznia. És sikerült is neki. A szavazáson olyanokat előzött meg, mint: Stojkovic Spanyolország elleni, Buchwald Argentína elleni, Michel Dél-Korea elleni vagy Milla Kolumbia elleni teljesítménye.

25. perc után lőtte az összes gólját a tornán a Nationalelf. 15 góljának egyike sem született az első „negyedben.”

Végül mindig a németek

23 évesen Bodo Illgner volt a VB-döntők történetének legfiatalabb kapusa. Elődöntőbeli ellenfele, Peter Shilton már egy évvel Illgner születése előtt bemutatkozott a Leicester City-ben.

6 pontig jutott a kanadai táblázaton Andy Brehme. A balhátvédnél csak Salvatore Schilacci vállalt részt több gólban ezen a tornán.

5. mérkőzéséig kellett várnia a Nationalelfnek a tornán arra, hogy kapott gól nélkül lehozzon egyet. Ez szokatlan egy későbbi világbajnoktól. Mégis: Bodo Illgner lett az első kapus, aki kapott gól nélkül hozott le egy VB-döntőt. Egészen az 1994-es VB-ig nem is tudott erről: ekkor hallotta egy riportertől. (Azóta egyébként csak 2006-ban tudott betalálni mindkét döntős.)

5 német kezdőjátékos is Olaszországban volt idegenlégiós ekkoriban: Völler, Berthold, Klinsmann, Matthäus és Brehme.

1 játékos van a VB-történelemben, aki egyazon mérkőzésen mindkét lábával gólt tudott szerezni a 16-oson kívülről: Lothar Matthäus Jugoszlávia ellen előbb ballal, majd jobbal talált a hálóba messziről.