Robert Lewandowski: 2020-ban ÉS 2021-ben IS a világ legjobb futballistája

Meglepő módon bölcs és igazságos döntés született a FIFA The Best szavazásán. Robert Lewandowskit 2020 után 2021-ben is a világ legjobb futballistájává választották meg. Ráadásul jelentős különbséggel.

FIFA The Best 2022 awards results: Lewandowski beats Messi, Ronaldo gets trophy, Puskas top goal named | Sporting NewsTöbb szempontból tanulságos volt ez a szavazás. Egyfelől Luka Modric után ismét volt valaki, aki meg tudta törni a marketing által uralt szavazások világát.

Robert Lewandowski ráadásul immáron kétszer is nyerni tudott. Szűken nézve a “The Best FIFA Men’s Player” díjat hatodik alkalommal adták át: ebből egy-egy alkalommal Modric és Messi nyertek, két-két alkalommal Cristiano Ronaldo és Lewandowski. A lengyel tehát kicsavartan csúcstartónak is tekinthető ebben a szűk nézetben.

De tágan értelmezve is ritka, hogy egy játékos többször is nyerjen a FIFÁ-nál. A Messi-Ronaldo kettősön túl Zidane (3), Ronaldo (3) és Ronaldinho (2) nyertek többször a FIFÁ-nál.

Azért is jól jött ez a díj, hiszen hivatkozási alapunk van arra, hogy Lewandowski nem 2020-ért kapta ezt a hétfői díjat. Lewandowski már megkapta tavaly a 2020-as teljesítményéért – érdekes az újságírók a FIFA megbízásából tudták értékelni az évet, a France Football megbízásából már nem. Most kizárólag a játékosok 2021-es teljesítményét nézték. A teljesítmény szón persze sokszor mosolygunk ebben a marketingvilágban, a hangsúly itt a 2021-es éven van. Kimondásra került tehát, hogy függetlenül a 2020-as évétől is Robert Lewandowski 2021-es éve kiemelkedő volt, mindenki másénál jobb.

Tanulságos a pontok megoszlásának vizsgálata is.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Rank Player Points Coaches 1. Captains Media Robert Lewandowski Bayern Munich Fans 48 535 555 2. Lionel Messi 589 353,714 PSG 44 44 254 344 3. 409 Mohamed Salah 708,206 Liverpool 39 271 176 184 528,245”

Ami elment a “szurkolók” szavazásán, azt bőséggel kompenzálták az újságírók, a szövetségi kapitányok és a csapatkapitányok pontjai. Elméletileg a “szakértők”, “hozzáértők” szavazása. Fenntartásokkal kezelve.

Tanulságos a kontraszt a szurkolói és a szövetségi kapitányi pontok között. Mindkettőben dupla annyi pont szerepel, csak ellentétes előjellel.

Tanulságos, hogy az Aranylabdához hasonlóan itt is voltak médiaszavazatok. Itt Lewandowski fölényesen nyert a médiánál is. Ez rámutat arra is – megszabadítva mindenféle konteótól a témát, mennyire esetlegesek ezek a szavazások. A France Footballnál olyan újságírók szavaztak, akik kihozták éppencsak győzttesnek Messit. A FIFÁ-nál pedig olyan újságírók szavaztak, akik fölényesen kihozták Lewandowskit a legjobbnak.

Például Üzbegisztánból a France Footballnál olyan szavazott, aki a döntését a FIFA nevű játék kártyáira alapozta, a FIFÁ-nál viszont volt futballista, aki be is húzta Lewandowskit az első helyre.

Mindenesetre örülhetünk, hogy a FIFÁ-nál idén is a sokszínűségre szavaztak, értsd nem ugyanabból a két mémből akartak még több pénzt kisajtolni – bár tanulságos az is, hogy a világ legjobb játékosának interjúját egy percben lezavarták online, hogy után személyesen adjanak át egy kamuszagú díjat C.Ronaldónal -, hanem megmutatták, hogy van más kiemelkedő focista is a világon. Aki ráadásul mind teljesítményével, mind karakterével megérdemeli az elismerést.

Talán még nem késő, hogy ezt a France Footballnál is értékeljék. És talán nem érzi azt, hogy ehhez klubot kellene váltania. Lewandowski átlépte a 300 gólt a Bundesligában. Elérhető távolságba került Gerd Müller 365 gólos rekordja. Lényegében két és fél szezonnyira van óvatos, de dinamikus becsléssel.