Amikor a Real Madrid felajánlotta Di Stefanót a Man. Utd.-nek

A Real Madridnál és a szurkolóik körében megszokhatták már, hogy gyakran a gyalázkodások kereszttűzében állnak. Számos dolog van, ami miatt a semleges és ellentétes érzelmű szurkolók bírálják őket, különösen a zsinórban megnyert három BL-cím árnyékában veszik elő gyakran vélt vagy valós gúnyolódásaikat.

Image result for alfredo di stefano manchester united

Vannak azonban olyan momentumai a Real Madrid történelmének, amelyek mindenki számára példaértékkel kell bírniuk. Arról már szó esett, hogyan happolta el a Real Alfredo di Stefanót a Barcelona elől, finoman szólva sem egyértelmű helyzetben. Mindenesetre a Realnak bejött az élet, sorban nyerték a BEK-trófeákat.

Az 1957/58-as idényben is. A brüsszeli döntőben hosszabbítás után 3-2-re verték az AC Milan együttesét. Nem biztos, hogy az olasz bajnoknak lett volna ott a helye. Már nem a saját tudásuk miatt, hanem elődöntős ellenfelük szörnyű tragédiája miatt.

A Manchester United ebben az évben, még a Crvena Zvezda elleni sikeres negyeddöntőt követően a futballtörténelem egyik legsúlyosabb légikasztrófájában csapata nagyobbik felét elvesztette – nyolcan meghaltak, öten pedig már nem tudták folytatni karrierjüket.

A United a Milan elleni elődöntő első meccsét megnyerte, a másodikon sima vereséget szenvedett. A Real Madrid pedig – Di Stefano mesterhármasával – előbb 4-0-ra verte a VASAS-t, majd Budapesten már a 2-0-s vereség is belefért.

Santiago Bernabéu klubelnök a brüsszeli győzelmet követően mindenesetre felajánlotta a trófeát a Manchester Unitednek, akik azonban nem fogadták el az ajándékot.

Ezt követően egy nagyobb „ajándékot” eszelt ki a klubelnök. Egy évre kölcsön szerették volna adni Alfredo di Stefanót a Manchester Unitednek, a felek meg is egyeztek, azonban az angol szövetség nem engedélyezte a kölcsönt.

A Real Madridnál nem nyugodtak bele, adománygyűjtéseket, barátságos mérkőzéseket szerveztek a két klub között, valamint bankettot a családtagok számára és az ő megsegítésükre.

A barátságos meccsek egyébként a csapaton is segítettek. Ezekben az években a Manchester Unitednek a talpon maradás is kérdéses volt, de Matt Busby elgondolása szerint, ha játékosai időről időre a Real Madrid sztárjaival is összemérik magukat, az életben tarthatja vérmes reményeiket. 1968-ra állt össze a dolog, amikor a Man. United megnyerte a BEK-et.Forrás: thesefootballtimes.co