“A Playstation felváltotta a grundfocit”

Nagyon rövid idő alatt szélsőséges változások állhatnak be ugyanannak a dolognak a megítélésében. A Konföderációs-Kupát (és U21-es EB-győzelem) követően még mindenki arról beszélt, hogy a német foci továbbra is ontja magából a tehetségeket, a Nationalelf alapemberein túl még legalább két garnitúrányi kiváló tehetséget tud előhúzni.

Image result for strassenfussball dfb

Aztán a világbajnokságot követően, pláne az őszi folytatással, már azok a hangok kerültek előtérbe, hogy a német utánpótlás válságban van.

Nyilván egyik szélsőség sem állhatja meg teljesen a helyét, de önmagában az ekkora változás is nonszensz lenne – egyetlen év leforgása alatt. Talán tanácsosabb arra fókuszálni, hogy Jogi Löw irányítása alatt mindig a rendszer játszotta a főszerepet, és csak kisebb részben az egyéniség. A Nationalelf elmúlt másfél évtizedében számtalan olyan játékos volt, aki egyénileg vagy klubszinten nem emelkedett ugyan a legnagyobb klasszisok közé, de tökéletesen passzolt a játékrendszerbe, ezáltal hozzá tudta tenni a saját kvalitásait a csapat sikereihez. Ugyanígy fordítva is: olyan rendszer működött, ami nem függött az egyes játékosoktól.

Ez hatalmas dolog, egyúttal a klasszikus német erények egyik újszerű megnyilvánulása. Azonban, mint azt 2018-ban láttuk, a nem megfelelő rendszerrel ez működésképtelen: nem a játékosokban rejlő előnyöket, hanem a kétségeket emeli ki: a játékosok is  rosszul játszanak, csapategység sincs. 

A német fociban továbbra is megvannak azok a tehetségek, akikkel 2017-ben példálóztak. Láthatóan érkeznek mögöttük is kiváló játékosok. Ettől függetlenül az utánpótlásban is folyamatosan haladni kell a korral, felülvizsgálni, ha kell, változtatni kell.

Úgy néz ki, hogy Joti Chatzialexiou, a DFB sportszakmai vezetője ennek tökéletes tudatában van és a DFB-ben lévő csapatok szakmai irányítását is ekképp szervezi. Leszögezi, hogy a német foci óriási teljesítményt nyújtott az elmúlt 15 év utánpótlásában, de más országok is behozták a lemaradásukat. Már nincs meg az előny. Ezért új utakat kell találnia a DFB-nek is, hogy ismét fejlődni tudjon.

Image result for u17 götze

Forradalmi változásokra szerinte nincs szükség, azonban strukturálisan is hozzá kell nyúlni a képzéshez. Nem mellesleg a fiatalokat is másként kell megszólítani, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ugyanis Joti Chatzialexiou szerint Németországban megszűnt a grundfoci. A gyerekek tömegesen már nem rúgják a labdát az utcákon, parkokban, mint az ő gyerekkorában. Ahol nem tanítják a focit, hanem a gyermeknek magának kell megtalálnia a megoldást. Sokszor pedig idősebbek ellen is érvényesülnie kell.

Németországban a jövőben fontos elv lesz, hogy ezt a mentalitást visszahozzák a képzésbe: több szabadságot adva a gyerekeknek az edzéseken való játékban. Ez segíti őket abban, hogy gyorsabban döntsenek a kiélezett helyzetben, jobbak legyen a párharcokban. Megemlíti a belga képzést, ahol a 10 évesek sokat játszanak kettő a kettő ellen. Ez javítja az egyéni képességeket.Ügyelni kell arra is, hogy a fiatalok ne veszítsék el a kedvüket: Joti Chatzialexiou példálózva említi, ha a védőket arra kényszerítjük, hogy ne lépjék át a felezővonalat, akkor a kis lurkók veszítenek a szenvedélyükből, végül lehet, hogy nem is lesznek profik. A szórakozásnak erősebbnek kell lennie, mint az eredménykényszernek. Serdülőként nem kell minden meccset megnyerni.

A grundfoci fontosságát emelte ki Meikel Schönweitz is, az ificsapatok szövetségi vezetője. Szerinte sok gyerekből hiányoznak a hétköznapi tapasztalatok. Azok, amiket saját maguknak kellett volna megszerezniük, például a lakókörnyezetükben focizva: „A párizsi elővárosokban élő tehetségek, de a dél-amerikaiak is, gyakran még mindig az utcákon tanulnak meg focizni. Számukra a foci az egyetlen kiugrási pont az életben.” Szemben Németországgal, ahol az akadémiák ugyan szoros kapcsolatban állnak a társadalommal, így a képzés segíti a fiatalokat beilleszkedni. Azonban ez olyan mellékhatással is bír, hogy a kedvét szegett játékos megelégszik azzal, hogy nem lesz profi játékos, hiszen számára egyéb lehetőségek is adódnak az életben, meg fog tudni állni a lábán hétköznapi munkával is.

A grundfoci eltűnt Németországban, sok gyerek a szobájában kuksol: „A playstation felváltotta a grundfocit” – teszi hozzá Meikel Schönweitz.