Most akkor jól igazolt a Bayern München?

Nagyon fanyalgósra sikeredett a Bayern München átigazolási hajrája. Három már meglévő igazolásukat követően a hosszú átigazolási időszak legutolsó napján még négy profit jelentettek be. Ennek ellenére többségében a csalódottság jelent meg a szurkolói véleményekben.

Bundesliga: Cuatro fichajes de una tacada para el Bayern: Marc Roca, Douglas Costa, Bouna Sarr, Choupo-Moting... | Marca.com

Lehet vitázni arról, hogy a Bayernnek triplázás + koronavírus évében melyik véglet felé kellett volna jobban figyelnie. Arról is, hogy egy júliusban megnyílt átigazolási ablakban miért kellett az utolsó napig várni, figyelemmel arra is, hogy

  • a szélsővédő poszton már a legelején tudvalevő volt, hogy szükségét érzi a vezetőedző egy cserének
  • Marc Rocát már tavaly is meg akarták szerezni, a helye idén nyáron is megvolt a keretben
  • a cserecsatár problémája nem most szeptemberben, hanem öt éve – mennyiségileg egy rövid idő kivételével – fennáll

De a nap végén végülis tényleg az számít, hogy

  • a keret versenyképes-e
  • a korábbi szezonhoz képest tartja-e a szintet, netalán még növelte is
  • még véletlenül se fog-e beledögleni a pénzügyi részleg, amíg kiköhögi a vételárakat.

S ha innen nézzük, akkor már egészen más a helyzet. A pénzügyi részén hamar túl is lendülhetünk, hiszen a 40 millió eurós negatív szaldót túlköltekezésnek nevezni nem nagyon lehet a mai élfutballban.

A keret tavaly versenyképes volt, a Bayern München triplázott. A kérdés így az, hogy a 62 millió Euró kiadás és 22 millió bevétel a keret tagjai változása kontextusában szinttartást, illetve javulást eredményezett-e.

KAPUS:

Bármennyire is kedveljük Sven Ulreichet, Alexander Nübel leigazolása már a jövőt szolgálta. A Schalke kapusát idén ingyen lehetett megszerezni.

A keretben most a világ legjobb kapusa mögött megfelelő csere áll rendelkezésre, akit a jövő felé is építenek.

SZÉLSŐVÉDŐ:

Joshua Kimmich végleg átment a középpályára, így Benjamin Pavard mögé szükség volt egy szélsővédőre. Bouna Sarrnak így Alvaro Odriozola szintjét kell elérnie. Kifejezetten az átigazolási teljesítmény szempontjából talán ez a legkevésbé érdekes poszt – feltételezve, hogy Bouna Sarr nem azzal indít, hogy felgyújtja az edzőközpontot.

Egy kis pluszt még ide kell írni azzal is, hogy Chris Richards tavaly még csak mutatóban játszott, idén viszont már túl van kezdőtagságon is.

A balhátvéd posztján nem volt távozó, így közvetlenül a profik közé érkezőre sem volt szükség a pótlásra.

BELSŐ VÉDŐ:

A középső védővé vált David Alaba története külön téma lehetne – akkor is, ha egyébként az ő ügyéből egyelőre csak az indulatos véleményekig jutott el a közvélemény.

Tanguy Nianzou belső védő is, de őt elsőképpen most a védekező középpályára teszem. Voltak nyilatkozatot, amik szerint Flick is elsősorban ott számolhat vele, a PSG-ben is szinte azonos mértékben játszott a két poszton. No meg nekem is ki kell jönnie az öntörvényű táblázatomnak… :- )

Nem új igazolás, de jó hír Niklas Süle és Lucas Hernandez felépülése. Sajnos aligha képzelhető el, hogy hosszú sérülések nélkül letudja a szezont a Bayern München, így akár ezen a poszton, akár máshol nemcsak a felépült játékosok, hanem a majdani sérülések is alakítják a merítést.  De jó hír, így talán a szezon második felére már jobb arcát mutatja a védelem is.

VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁS:

Távozott Thiago Alcantara, a legnagyobb érvágás. Mellette kimarad a merítésből Michael Cuisance, aki kölcsönben szerepel majd, a jelen cikk szempontjából most vele is kevesebb lett a triplázó keret.

Érkezett Marc Roca és Tanguy Nianzou. Két játékos, akiket a jövő számára épít a klub. Adrian Feint nem számolom, ő jött és ment is egyben. Azért két trófeát gyorsban ő is felemelt.

Ide kvánkozik azonban Tiago Dantas, akiről nem sokat tudunk, nem is a profiknál számolnak vele, de a profikkal edz.

Ezen a poszton a jövő fogja eldönteni, hogy sikerül-e kompenzálni Thiagót. Az egyetlen játékost, aki kezdőként távozott idén nyáron. Mindenesetre az igazolások megtörténtek.

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁS:

Ha az előbb visszalépésről beszéltünk, akkor itt előrelépésről kell, hiszen idén nyáron végre Leroy Sané Münchenbe igazolt. Vele kapcsolatban a sérülések aggasztók.

Távozott Ivan Perisic és Philippe Coutinho. Érkezett Leory Sané és Douglas Costa, míg Jamal Musiala meg tudta mutatni magát. Kizárólag a tavalyi szezonnal összehasonlítva a kérdés itt is az, hogy a három új ember képes-e kompenzálni a két távozó hozzáadott értékét. Erre azért elég komoly az esély.

A Robbéry sztori: A magától értetődő szupersztárság

CSATÁR:

Egy olyan poszt, ami évek óta nem teljesen rendezett. Claudio Pizarro 2015-ben távozott Münchenből, azóta folyamatosan felmerülő kérdés, mi történik, ha Robert Lewandowski megsérül vagy eltiltják vagy egyszerűen csak elege lesz az egészből és bedurcizik otthon vagy bármi.

Emlékeztetőül 2013-ban a Mario Mandzukic, Mario Gómez és Claudio Pizarro hármassal nyert BL-t a Bayern.

Joshua Zirkzee tavaly már belopta magát a szívünkbe, most végül nem távozott, tehát elvileg rendelkezésre áll. Érkezett viszont Eric-Maxim Choupo-Moting is, akit legtöbben, így én is eléggé lefitymálunk. Érdemes azonban azt figyelembe venni, hogy távozó nem volt a poszton. Tehát ő nettó hozadéka az átigazolási időszaknak, a tavalyi szezon kontextusában többletérték.

Persze a 2015 (vagy már 2013?) óta megoldatlan kérdés tekintetében szóba jön az „elég jó-e” kérdés.

Az elég jó kérdés visszavezethet bennünket az alapfelvetésben szereplő fanyalgáshoz. Ami érvényes is lehet. Azonban mindenképpen szükségét éreztem megvilágítani ezt az átigazolási mérleget a fenti szemszögből is.