Mi történik a Nemzetek Ligája után?

Portugália győzelmével zárult az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligája sorozat. Pont kapóra jött az UEFÁ-nak, hogy az elmúlt évek kiemelkedő népszerűségű játékosa is a győztest erősíti. A marketingnek végül nagyobb ereje lett, mint magának a focinak.

Die Endrunde der Nations League machte Spaß: Den siegreichen Portugiesen, ihrem Trainer Fernando Santos (unten links) und England-Torwart Jordan Pickford, der im Elfmeterschießen des Spiels um Platz drei über sich hinaus wuchs.Pedig nem ördögtől való gondolat egy ilyen sorozat elindítása. Remekül lenne képes pótolni a sokszor tényleg felesleges selejtezőket, a legjobb csapatok egymás elleni meccsei garantált kikapcsolódást jelentenének, míg a kisebb válogatottak a saját súlycsoportjukban tudnának építkezni. Közte sikerélményekkel is.

Nos, ezek közül alig mutatkozik meg bármi. A Nemzetek Ligáját követően ugyanúgy vannak papírforma selejtezőmérkőzések, például a mai német-észt 8-0-lal. A Nemzetek Ligája lebonyolítása, a háromcsapatos csoportok nem hozzák meg azokat az izgalmakat, mint lehetne. A szervezés és selejtezőkkel való kapcsolata pedig egyébként is ellenmondásokkal teli.

És nemcsak azért, mert Grúzia, Koszovó, Macedónia (én így írom) és Fehéroroszország közül az egyik válogatott tutira kint lesz a 2020-as EB-n. Ez nem is lenne probléma. Mivel a 24 csapatos tornával, úgyis felhígult a mezőny, a kívülállók számára lényegtelen a 24. csapat kiléte.

A Nemzetek Ligája első sorozatát követően KÉT hatással kell számolni.

Egyfelől a 4 osztály 4-4 csapata akkor is esélyt kap majd a kijutásra, ha az EB-selejtezők során nem harcolják ki a részvételt. Előfordulhat például, hogy Portugália, Hollandia, Anglia és Svájc ismét lejátszik majd egy négyesdöntőt az EB-helyekért. Elméleti szinten tehát még a portugálok, a Nemzetek Ligája győztesei sem tuti résztvevői a 2020-as EB-nek.

Kérdéses, hogyan legyen igazságosan kezelni azt a helyzetet, ha az A-csoportból mondjuk 9 csapat eleve kijut a tornára. Akkor se igazságos, ha a B-divízió legjobb – nem kijutó – csapata lesz a negyedik az A-csoportos play-offban, de az se, ha az ötödik. A hatodik így papíron könnyebb feladatot kap.

Másfelől eldőlt, hogyan fog kinézni a 2020/21-es Nemzetek Ligája mezőnye. A csoportok győztesei feljutottak, a csoportutolsók pedig kiestek. Így a németek is, akik legközelebb majd csak a B-divízióban fognak szerepelni. Magának az UEFÁ-nak is komoly presztízsveszteség.