Már nem menő gólt lőni a futballban

Fordult a kocka a fanboyoskodásban: éveken át az volt a fő érv, hogy az a legjobb játékos, aki a legtöbb gólt lövi. Ez könnyen kezelhető volt, hiszen tényadat, még csak egyetlen meccset sem kellett hozzá megnézni.

The superb goal of Robert Lewandowski during Dynamo Kiev – Bayern Munich on videoAztán jött Robert Lewandowski, aki évről évre szintet lépve mára a góllövés megtestesítője lett a futballban. Az elmúlt hét évben, tehát amióta a Bayern München játékosa, senki sem lőtt annyi gólt az élfutballban, mint ő. Senki. És hirtelenjében már nemhogy figyelmen kívül próbáljuk hagyni, hanem szinte lekicsinylővé is vált, hogy ő csak gólokat lő. Érted. A futball céljáról, katarzisáról beszélünk. Arról a momentumról, amiért leülsz meccset nézni, és arról a személyről (bármelyik csatár), aki ezt lehetővé teszi.

Most abba ne menjünk bele, hogy egy csatár, aki ráadásul csapatember, sokkal többet jelent annál, minthogy bepasszolja pár méterről. Ilyen gólból is bőséggel van, tizenegyesből is. De abban az időszakban is volt belőle, amikor még ez volt a fő mércéje a legjobbaknak. Robert Lewandowski éppenséggel csapata – a világ egyik legjobb csapatának, hivatalosan a világbajnok csapatnak – húzóereje, az érkezése szemszögéből meglepőnek hatóan egyenes vezére, talán Joshua Kimmich mellett az egyetlen, aki 2021-ben világklasszis szintet ütött meg a Bayernben. Nem lehúzva másokat, ők már mutattak jobbat, és fognak is jobbat mutatni.Abba is felesleges külön belemenni, hogy a góltermelésnek a jelentékeny része így is szépségdíjas. Ehhez elég egy Youtube-videót megnézni.

Robert Lewandowski volt az élfutball gólkirálya 2019-ben, 2020-ban és ő lesz 2021-ben is. Idén ráadásul 70 körüli értéket. Ennél több gólt csak Lionel Messi lőtt – egyszer. 2012-ben. Cristiano Ronaldót a botrányosan manipulált 2013-as Aranylabdához 69 góllal – és nagy trófea nélkül – erőszakolták oda. Akkor a gólokra hivatkozással. Most Robert Lewandowskit ugyanezért – vagy többért, és több trófeáért kényszeresen lekicsinylik.

Ráadásul 100 mérkőzés alatt senki sem lőtt annyi gólt a Bajnokok Ligájában, mint ő. Ami ugye nem a Bundesliga. A Bundesliga bajnok a egyébként a Barcelona 8-2-es és 3-0-s legyőzése között 4-0-ra verte a későbbi spanyol bajnoki Atleticót is.

Idén a Bajnokok Ligájában pedig 9 gólnál tart…