“A mag, amit elültettünk, gyönyörűen szárba szökkent”

A Bayern München 115. születésnapján mind csapatunk, mind szurkolóink igazán kitettek magukért. Míg Schweinsteigerék a Köln elleni 4-1-es sikerrel újabb lépést tettek a bajnoki cím felé vezető úton, addig a Südkurve népe egy fantasztikus koreográfiával emlékezett meg a Bayern München alapításáról.


„A mag, amit elültettünk, gyönyörűen szárba szökkent” – mondta már az 1920-as években csapatunk alapítója és első elnöke, Franz John. És hirdette a szurkolók koreográfiájais. A csodás történelem és a reményekkel teli jelen egyértelműen igazolja ezeket a szavakat. De honnan is indult ez az egész?

Egészen 1879-ig kell visszamennünk. Ekkor döntött úgy a bajor kultuszminisztérium, hogy az iskolai testnevelés oktatási anyagába a labdarúgást is be kell venni. Ugyanebben az évben megalapították a Männer-Turn-Verein (MTV) Münchent. Mely a neve alapján is láthatóan, elsősorban a torna/gimnasztika kedvelői számára kívánt teret adni. Míg például Angliában ebben az időszakban az atlétika volt az elsőszámú tömegsport, addig Németországban a torna lett a birodalmi szinten is támogatott testedzési forma. (1860-ban a Turn- und Sportverein München is e célból jött létre, melyet ma leginkább 1860 München néven ismerünk)

Nagyjából a századfordulóra alakult ki az igény, hogy az Angliából érkező labdarúgást Németországban is szervezett keretek között űzzék. 1897-ben Karlsruhéban létrejött a Délnémet Labdarúgó Szövetség. 1900. január 28-án Lipcsében a Német Labdarúgó Szövetség is megalakult. A sportág egyik legnagyobb németországi úttörője, Walther Bensemann ezekben az években már nemzetek közötti mérkőzéseket is szervezett. Az ún. ős-válogatott meccseket a DFB nem ismeri el hivatalos találkozóként.

Bensemann – aki később a Kicker című újságot is megalapította – a müncheni futballéletben is bábáskodott. Az ő segítségével alakult meg 1898-ban az MTV München futballszakosztálya. 1899-ben csatlakozott a csapathoz az akkor 27 éves északi srác: Franz Adolf Louis John, aki a berlini VFB Pankownál kezdett el futballozni. Itt ismerte meg John Gustav Manningot, aki később a délnémet szövetség titkára lett. Manning a századforduló nagy gründolási lázában azzal is foglalatoskodott, hogy München városát bevonja a regionális futballszövetség vérkeringésébe. Franz John (a képen) személyében pedig remek partnerre lelt.

A problémát azonban az adta, hogy a német tornászok szövetsége ebben az időszakban még nem támogatta, hogy a tornaegyesületek futballszakosztályai csatlakozzanak az „idegen” sportág szövetségeihez. Ezzel nyilvánvalóan saját kivételes státuszát is óvni kívánta. Sikertelenül.

1900. február 27-én a müncheni Zum Bäckerhöfl étteremben gyűlt össze az MTV München vezetősége, hogy döntsön arról, engedi-e a futballszakosztálynak, hogy csatlakozzon a szövetségekhez. (A DFB ekkor már egy hónapja létezett). Az MTV vezetősége végül nemmel döntött. 21.30-kor 11 játékos (Otto Nägele, Georg Schmid, Fritz Wamser, Karl Wamser, Arthur Ringler, Wilhelm Focke, Paul Francke, Kuno Friederich, Albert Zöpfel, Josef Pollack és Franz John) felállt és elhagyta a termet. A Schäfflerstraßéról a Fürstenstraßéra, a Gisella nevű étterembe távoztak, ahol arról határoztak, hogy kilépnek az MTV-ból és saját egyesületet alapítanak, kifejezetten a futball űzésére.

Az alapítók hevesen vitatkoztak az új klub nevéről (szó volt például az FC Bavaria névről is), végül a Fußball Club Bayern München mellett döntöttek. A csapat színeit ekkor még fehér-kékben határozták meg. Az első elnöknek Franz Johnt választották meg. Az egyesületi tagdíj 1, a belépési díj 2 márka lett. Mivel 11-en voltak, ekkor még éppen, hogy ki tudtak volna állni egy mérkőzésre, de már március elején további hat fiatal csatlakozott a klubhoz. 1901 elején pedig már egy utánpótlásrészleg is megalakult. A Bayernnél már a legelején is gondoltak a jövőre.

A Bayern 1900 márciusában játszotta le első mérkőzését, melyen 5-2-re győzte le az 1. Münchner FC 1986 csapatát. Az első hivatalos bajnoki szezonra még 1902 második feléig várni kellett, de a délnémet szövetség keretein belül már 1898 óta rendeztek bajnokságot. A müncheni csapatok számára az 1901/02-es idényben indult meg a bajnoki versenyfutás. Ekkor még nem hivatalos státuszban. Az első müncheni bajnok a Bayern München lett. (a négy résztvevő együttes között már ott találjuk az MTV Münchent is)

Az első bajnoki idényben a Bayern München szintén megnyerte a müncheni bajnokságot. A délnémet regionális körben azonban nyomban az első mérkőzésen elvérzett. Németországban a Bundesliga 1963-as indulásáig regionális alapon zajlottak a küzdelmek. Az országos bajnoki címért az egyes regionális szövetségek bajnokai csaptak össze. Csapatunk helyi szinten már az induláskor kiemelkedett: az első négy müncheni bajnokságot ők nyerték. A délnémet bajnoki címhez azonban 1926-ig kellett várni. A Bayern ebben az évben és 1928-ban is ott volt a nemzeti szintű bajnoki véghajrában. Harmadik nekifutásra, 1932-ben pedig a német bajnoki cím is összejött. Ekkor már Kurt Landauer irányítása alatt.

A Bayern München sikertörténetét ismerjük, viszont az MTV Münchent sem mosta el a történelem. Az anyaklub ma is létezik, elsősorban a szabadidősportban érdekeltek. Mivel 1900-ban az ő futballcsapatuk nem szűnt meg, csak 11-en kiváltak belőle, így jelenleg is övék München legrégebbi létező futballszakosztálya. A századelő éveiben ők is tudtak müncheni bajnokságot nyerni, 1911-ben pedig az ő pályájukon játszottak először Münchenben a Nationalelf: Magyarország 4-1-re győzte le Németországot.

f