Jupp Heynckes: “Szolidárisnak kell lennünk”

Jupp Heynckes a Kickerben megjelent vendégírásában foglalkozott a világjárvány okozta problémákkal, egyúttal azonnali cselekvésre szólította fel a profi játékosokat is.

Bildergebnis für jupp heynckes solidarität

„Az egész világ egy olyan helyzetben találta magát, amelyet még sosem éltek meg a mi generációink. Minden terület, az egész társadalom, az összes sportág érintett benne.

Én a futball gyermeka vagyok, abban nőttem fel. Egész életemet futballal töltöttem, 50 éven át játékosként, majd edzőként. Emiatt érzem morális szükségét és kötelezettségét annak, hogy felhívást intézzek mindenkihez, az egész táradalomhoz, amiként a futballcsalád minden tagjához, amelynek most valódi közösségként kell viselkednie: Szolidárisnak kell lennünk! Most korlátok nélkül együtt kell működnünk egymással, egymásért. A társadalomban, az együttélés valamennyi területén, a futballban is.Emlékszem egy beszélgetésre, amit Uli Hoenesszel folytattunk sok évvel ezelőtt. Hangsúlyozta, rendkívüli módon fontos, hogy a kis klubok is megmaradjanak, és gazdaságilag jól működjenek, mert a Bayern sem játszhat mindig csak a Borussia Dortmund ellen, tehát nem mindig csak nagy klubok ellen. Ezért játszott vezető szerepet abban, hogy a Bayern München jótékonysági meccsekkel támogassa a bajban lévő klubokat: St. Pauli, Alemannia Aachen, 1. FC Kaiserslautern vagy a Borussia Dortmund. Hitvallása szerint a fuballban az erősebbeknek segíteniük kell a gyengébbeket. Ezt a támogatást mindenkinek meg kell adni, aki a futballból él – a klubok munkatársainak, a biztonsági őrnek, a szertárosnak, az alacsony fizetésűeknek.

„Sokak számára a puszta megélhetésről, a mindennapi kenyérről szól ez”

Ezért Christian Seifert, aki évek óta kiemelkedő munkát végez a DFL-nél, a hét elején helyesen rámutatott arra, hogy tízezrek munkahelye vált veszélyeztetetté a futballban. Ennek kiszámíthatatlan gazdasági jövőképnek van kitéve számtalan vállalkozás és alkalmazott itthon és külföldön is, számukra a puszta megélhetésről, a mindennapi kenyérről szól ez.

Ezért hívom fel arra a játékosokat, hogy gazdasági szempontból szolidárisnak és együttműködésre késznek mutassák magukat. Tudniuk kell, hogy ők és ügynökeik sem tudják majd felmérni, mennyi pénzt fognak keresni, ha a rendszer összeroppan. Annak megelőzéséhez, hogy a futballban bekövetkezzen a legrosszabb, éppen az erős kluboknak és a játékosoknak kell a totális összetartozás érzését mutatniuk.

A német futballnak szüksége van 18-20 klubra a Bundesligában, ugyanúgy stabil másod- valamint harmadosztályra is. Ez egészen a területi bajnokságokig folytatható, mindenhol egészséges versenyre van szüksége a futballnak. Az eddigi, működő struktúra megmentéséhez alapvetően fontos mindenki érdekeinek figyelembevétele – legtöbbjüknél már régóta gondok vannak.

Ezért tekinti Seifert a zártkapus mérkőzéseket a szezon folytatásának eszközének. A futballnak ugyan szüksége van szurkolókra és nézőkre, az ilyen érzelmekre. Keserű és kemény lenne, ha hosszabb időre a stadionon kívül rekedne mindez. De ésszerűségi okokból – a koronavírus terjedésének és a csőd megakadályozásának érdekében – minden más döntés kizárt, ezeket a döntéseket kérdés nélkül el kell fogadni. A DFL-t vezető Seifert távolabb lát, tudja jól, hogy április másodikán biztosan nem lehet majd újra normálisan futballozni.

„Két és fél hét szünet, majd felkészülés május elejéig”

Mivel a körülmények óránként változnak, ezért különféle forgatókönyveket kell összeállítani.

Anélkül, hogy ajánlásokat tennék, fontos lenne, ha a Bundesliga május 10-én újraindulhatna – akár nézők nélkül is. Legalább a szezont be kell fejezni. Emiatt a következő két és fél hétre szünetre küldeném a játékosokat. Végül is a csapatoknak egy hosszú felkészülési időszak állna rendelkezésükre, egy ideális kiindulási pont. A 2019/20-as idény minden sorozata, beleértve a Bajnokok Ligáját és az Európa-Ligát is, májusban, júniusban, majd fél vagy a teljes júliusban lejátszható lenne, akár a lejáró szerződések automatikus meghosszabbításával is.

A futballban szerzett tapasztalataim alapján ezt a forgatókönyvet lehetséges megoldásnak gondolom. Még akkor is, ha számomra is világos, hogy egy ilyen tervezet rettentően komplex és komplikált. Ezernyi tényezőt kell figyelembe venni.

Általánosságban elmondható, hogy a krízis során végleg abba kell hagynunk az állandó kritizálást. Az előírt intézkedések célja a vírus terjedésének megállítása, és így az orvosi ellátás összeomlásának megakadályozása. Politikusaink, amiként egészségügyi dolgozóink is – orvosok, ápolók, kórházak, háziorvosok – rendkívüli munkát végeznek, ami előtt mindannyiunknak meg kell hajolnunk. Bátorsággal tölt el engem a sok elkötelezett fiatal, aki önzetlenül segítenek a mindennapi életben. Ez csak akkor megy, ha mindenki mindenkiért cselekszik.

„Tartsák magukat a hatóságok előírásaihoz”

Ezért kérek mindenkit arra, hogy tartsa magát a hatóságok előírásaihoz. Mindenki segítsen abban, hogy túljussunk ezen a rendkívüli helyzeten. Vezesse rá a társadalmi kötelezettségeire azokat a javíthatatlan emberek is, akikben még mindig nem tudatosult a vírus veszélyessége. Védenünk kell a veszélyeztetett embertársainkat.

Majd’ 75 évesen én is a kockázati csoportba tartozom. Ezekben a napokban beszéltem egy barátommal, aki 95 éves és mélységesen aggódik. Megélte a világháborút, ahogyan – hozzám hasonlóan – a háborút követő időszakot is, az éhséget, a szükséget, az újjáépítést és az akkori közösségi munkát. Ugyanilyen szolidaritásra van most is szükségünk.